Wolne niedziele w handlu: zbiórka podpisów w Starogardzie Gdańskim

9 sierpnia w centrach polskich miast została przeprowadzona przez NSZZ „Solidarność” skoordynowana akcja zbierania podpisów pod obywatelskim projektem ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele.

Do akcji włączył się Oddział starogardziej Solidarności, podpisy zbierane były od godz. 11 do godz. 13 na Starogardzkim Rynku. Akcja spotkała się z pozytywnym odzewem mieszkańców miasta i nie tylko. Wsród osób składających podpisy byli też mieszkańcy naszego powiatu, którzy pracują w Holandi i Niemczech, gdzie handel w niedziele jest bardzo mocno ograniczony.

W 1980 roku strajkujący domagali się wolnych sobót, ostatnim z 21 postulatów sierpniowych, był postulat wprowadzenia wolnych sobót teraz pracownicy, w tym związkowcy domagają się o wolnych niedziel.
By projekt trafił pod obrady parlamentu trzeba zebrać minimum 100 tys. podpisów, jednak powiniśmy ich zebrać znacznie więcej
20 siepnia br. upływa termin zbierania podpisów.

Osoby chcące wesprzeć akcję zbierania podpisów mogą tego dokonać w biurze Oddziału NSZZ „Solidarność”, które znajduje się przy ul. Paderewskiego 11 (budynek szkoły zawodowej II piętro – wejście przy ulicy) w godz. 10.00 – 15.30.