Tam krzyż, gdzie stoczniowcy

Krzyż na terenie Stoczni Nauta w Gdyni pracownicy postawili w 1980 roku. I od tego momentu towarzyszy im do dnia dzisiejszego. W 1998 roku Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Stoczni Remontowej Nauta SA z własnych środków wykonała nową oprawę krzyża. Gdy przebudowywano drogi dojazdowe, krzyż nieznacznie przesunięto, a w 2005 roku dzięki pomocy finansowej dyrekcji stoczni odnowiono go i zmieniono aranżację otoczenia.

krzyz-nauta1

– Krzyż przed Stocznią Nauta to symbol naszej walki zapoczątkowanej w 1980 roku, dlatego gdy powstały plany sprzedaży części terenów, w tym miejsca, gdzie się on znajduje, wraz z kolegą Włodzimierzem Wysieckim zaproponowaliśmy jego przeniesienie. Nie mieliśmy pewności, co się z nim stanie, gdy tereny przejmie deweloper – mówi Andrzej Janzen, przewodniczący stoczniowej „Solidarności”. Związkowcy uzyskali poparcie dyrekcji stoczni i załogi. W przeniesienie krzyża na ulicę Czechosłowacką zaangażowały się oprócz związkowców również dyrekcje i załogi Stoczni Nauta (Wydziału Dokowo-Serwisowego) spółki Drew-Nauta, Kormal-Nauta, Trans-Nauta. Obudowę w granicie wykonała Firma Kamieniarska Robak z Gdyni.

24 czerwca krzyż poświęcił ks. biskup Wiesław Szlachetka. W uroczystości wzięli udział pracownicy i członkowie zarządów poszczególnych firm zaangażowanych w przeniesienie krzyża.

(mk)