Program uroczystości grudniowych w Gdyni 2012

Rocznica wprowadzenia stanu wojennego

13 grudnia (czwartek) o godz. 18.00 odbędzie się msza św. rocznicowa w kościele oo. Redemptorystów  przy ul. Portowej. Następnie będzie miał miejsce okolicznościowy program słowno- muzyczny w wykonaniu młodzieży z II LO w Gdyni. Podczas mszy św. zostanie odsłonięta i poświęcona tablica ku czci o. Edwarda Ryby, który przez wiele lat wspierał „Solidarność”. Na zakończenie zebrani przejdą pod pomnik Ofiar Komunizmu przy ulicy Pułaskiego, gdzie zostaną złożone kwiaty ok. godz. 19.30.

Rocznica „czarnego czwartku”

17 grudnia o godz. 4.30 rozpocznie się zapalenie zniczy przy przystanku SKM Gdynia Stocznia. Godz. 6.00 modlitwa pod przewodnictwem abp. Sławoja Leszka Głódzia oraz apel poległych przy Pomniku Ofiar Grudnia 1970 z udziałem oficjalnych delegacji.

17 grudnia o godz. 16.30 uroczysta msza św. w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa przy ulicy 3 Maja. Pomiędzy godz. 18.00 – 19.00 nastąpi przejście ulicami: 3 Maja – Świętojańską – al. Piłsudskiego. Ok. 19.30 apel poległych przy Pomniku Ofiar Grudnia 1970 przy Urzędzie Miasta.

Aleksander Kozicki