Gdyńska oświata podzieliła się opłatkiem

14 grudnia 2017 roku Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Oświata Gdynia zorganizowała wigilijne spotkanie opłatkowe. Uroczystość, którą przepełniała atmosfera życzliwości i wyjątkowo świąteczny nastrój, rozpoczęła przewodnicząca Zdzisława Hacia.

Po powitaniu i serdecznym złożeniu życzeń wszystkim zgromadzonym przewodnicząca oddała głos licznie zaproszonym gościom. To wyjątkowe wydarzenie tradycyjnie zaszczycili: archidiecezjalny duszpasterz ludzi pracy ksiądz prałat dr Sławomir Decowski, archidiecezjalny duszpasterz nauczycieli i wychowawców ksiądz kanonik prof. dr hab. Wojciech Cichosz, pomorski kurator oświaty Monika Kończyk, prezydent Gdyni Wojciech Szczurek, wiceprezydent Gdyni Bartosz Bartoszewicz, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla; przewodniczący Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego Wojciech Książek; naczelnik Wydziału Edukacji Krystyna Przyborowska, przewodnicząca Komisji Oświaty Ewa Krym wraz z radnymi miasta Gdyni, dyrektorzy placówek oświatowych oraz przewodniczący i wiceprzewodniczący z różnych zakładów pracy.

Nie zabrakło również akcentów artystycznych. Uczniowie Szkoły Muzycznej I i II stopnia w Gdyni pod czujnym okiem przewodniczącej koła Katarzyny Doliwy-Dobrowolskiej zaprezentowali swoje umiejętności przedstawiając piękne jasełka. Dla wszystkich była to też okazja do wspólnego śpiewania kolęd przy akompaniamencie instrumentalnym dzieci i młodzieży.

Następnie ks. prałat dr Sławomir Decowski pobłogosławił opłatek, który jak sam podkreślił, jest symbolem zgody i pojednania. Zwrócił również uwagę, że święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i refleksji.

Po modlitwie przystąpiono do najważniejszej części spotkania – dzielenia się opłatkiem i wzajemnego składania życzeń. Ten piękny moment pełen był wzruszeń i uśmiechów.

Na zakończenie części oficjalnej przewodnicząca Zdzisława Hacia zaprosiła wszystkich zgromadzonych na świąteczny poczęstunek, który przygotował i obsługiwał Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Na stołach nie brakowało tradycyjnych potraw, które spożywamy podczas wigilijnej wieczerzy.

Wszystkim uczestnikom towarzyszyła rodzinna i niezwykle podniosła atmosfera.

Wigilijne spotkanie stało się okazją do wspomnień, wymiany poglądów i dyskusji o minionym roku i nadziejach związanych z nadchodzącym rokiem.

Tekst opracowała Agnieszka Szwejkowska-Kulpa
Autor zdjęć – Joanna Grzesińska
Członkowie Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni