Jak zdobyć zniżkę na paliwo

Umowa z firmą Lotos, na mocy której członkowie „Solidarności” mogą otrzymać bonusy na stacjach benzynowych, wynagrodzenia szeroko pojętej sfery budżetowej, wysokość emerytur i rent – o tych kwestiach Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, rozmawiał 28 września z przedstawicielami komisji zakładowych Związku z oddziału Chojnice.

Do zniżek uprawnia karta paliwowa Lotos Biznes. Do jej uzyskania potrzebna jest elektroniczna legitymacja „Solidarności”. Krzysztof Dośla podkreślił, że legitymacje będą weryfikowane raz w roku pod kątem przynależności właściciela do Związku. Gdy któraś z nich zostanie wygaszona, anulowana zostanie też karta paliwowa.

Przewodniczący Dośla odniósł się też do problemu niskich wynagrodzeń pracowników sfery budżetowej. – Jesteśmy na etapie rozmów o wzroście tych wynagrodzeń. Niedawno miałem spotkanie z pracownikami bibliotek. Już teraz niektórzy z nich otrzymują płacę minimalną, a gdy jej poziom wzrośnie, w tej grupie znajdzie się wielu z nich. Podobnie jest w przypadku pracowników archiwów państwowych i urzędów. W urzędach tworzą się zatory, bo pracownicy odchodzą z pracy, a robią to, ponieważ rynek oferuje atrakcyjniejsze wynagrodzenia – podkreślał.

Stanisław Kowalik, przewodniczący Organizacji Terenowej Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” przy oddziale ZRG w Chojnicach, poruszył problem podniesienia wysokości emerytur. – Było już spotkanie w tej sprawie z minister Elżbietą Rafalską, która wypowiadała się bardzo ostrożnie. Miała świadomość, że wzrost emerytur jest potrzebny, ale w pierwszej kolejności postanowiła zająć się kwestią wynagrodzeń sfery budżetowej. „Solidarność” prowadzi rozmowy na temat emerytów w Komisji Trójstronnej. To grupa obecnie najbardziej zagrożona ubóstwem i najczęściej chorująca, w związku z tym potrzebująca pieniędzy na zakup leków – odpowiedział Krzysztof Dośla.

Martyna Werra