Chopin, Czajkowski i Chojnice

Podczas wizyty w Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy związkowcy z Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty, Wychowania i Kultury w Chojnicach wysłuchali II Koncertu f-moll op.21 i I Koncertu e-moll op.11 Fryderyka Chopina oraz I Koncertu b-moll op.23 Piotra Czajkowskiego.

chojnice_fil1

Koncerty odbywały się w ramach dwudniowego finału XI Międzynarodowego Konkursu Młodych Pianistów Arthur Rubinstein in memoriam. Uczestnicy wystąpili z towarzyszeniem Orkiestry Symfonicznej Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy.

Wyjazd 29 października zorganizowała Grażyna Szumska, zastępca przewodniczącego Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty, Wychowania i Kultury w Chojnicach, zawodowo nauczyciel fortepianu w Państwowej Szkole Muzycznej I stopnia w Chojnicach. Jak ocenia zaprezentowane wykonania? – Najbardziej spodobał mi się trzeci występ. Dwa pierwsze zostały zagrane zachowawczo, poprawnie, ale było w nich mało emocji. Myślę, że wykonawca Koncertu b-moll zajmie pierwsze miejsce w konkursie – mówiła po zakończeniu koncertów.

Okazało się, że zastępczyni przewodniczącego dobrze przewidziała wynik. Arsenii Mun, który zagrał koncert Piotra Czajkowskiego, rzeczywiście został zwycięzcą Konkursu Młodych Pianistów. Tomasz Czesław Marut i Adam Mikołaj Goździewski, wykonawcy utworów Fryderyka Chopina, zajęli odpowiednio drugie i trzecie miejsce.

Tekst i fot. Martyna Werra