Zbyt niska płaca zasadnicza

Komisja liczy 29 osób, w tym dwoje emerytów. Przeważają kobiety. Mimo rozproszenia nie narzekają na organizację.

W ramach odwiedzania komisji zakładowych przez członków Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego 25 lutego przewodniczący Sekcji Oświaty Wojciech Książek i przewodniczący Regionalnego Sekretariatu Kultury i Środków Przekazu Dariusz Wasielewski odwiedzili Komisję Zakładową NSZZ „Solidarność” przy Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Gdańsku.

- Nie występuje u nas dyskryminacja. Co roku spotykamy się z pracodawcą i ustalamy płace na nadchodzący rok. Negocjacje nie są łatwe, ale nie możemy powiedzieć złego słowa. Mamy jubileuszówki i odprawy. Ważne jest też dla nas niezmienianie regulaminu pracy. Chcielibyśmy tylko, żeby płaca zasadnicza była wyższa. Innym problemem jest to, że ubywa nam członków z powodów wiekowych – mówi przewodnicząca Ewa Łapińska.

Oprócz „Solidarności” w WiMBP działają jeszcze dwa związki zawodowe, które chętnie z nią współpracują. Razem tworzą komisję, w której skład oprócz przedstawicieli trzech związków wchodzi jeszcze księgowa; w takim gronie opracowali bardzo szczegółowy regulamin.

Członkinie Komisji zwracają uwagę na zmieniające się warunki pracy w bibliotece, w wyniku których starsi czytelnicy nie radzą sobie ze składaniem zamówień przez Internet. Młodsi z kolei nie rozumieją tego, że nie mogą wypożyczyć książki w jednej filii, a oddać jej w drugiej. Uciążliwa jest długotrwała praca przy sztucznym oświetleniu.

- Każdy z naszych pracowników ma tzw. kartę opinii. Planujemy wydanie przewodnika dla pracowników w wersji elektronicznej i papierowej. Przydałoby się nam jednak ujednolicenie przepisów archiwalno-kancelaryjnych – opowiada przewodnicząca.

MarWer