Z Ukraińcami o historii i współczesności

Przedstawiciele ukraińskich władz samorządowych spotkali się z reprezentacją Komisji Krajowej „Solidarności”, żeby poznać polskie doświadczenia w walce z reżimem komunistycznym i zadania, z jakimi musimy mierzyć się obecnie.

ukraina200215

Zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „S” Tadeusz Majchrowicz przedstawił gościom historię naszego związku od walki z władzami komunistycznymi do chwili obecnej. Jak podkreślił, „Solidarność” nadal walczy o prawa pracowników. – Właściciele prywatnych firm podejmują różne działania, z łamaniem prawa włącznie. Bardzo często obecni politycy mówią o tzw. pierwszej i obecnej „Solidarności”. Nie zgadzam się z tym. W tej chwili im dalej od polityki jesteśmy, z tym większą akceptacją społeczeństwa spotykają się nasze działania – mówił. Wtórowała mu Ewa Zydorek, sekretarz Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. – Na dobrą sprawę nadal reformujemy Związek. Myślimy, jak dostosować jego strukturę do potrzeb branż – inne są potrzeby górników, inne sfery budżetowej – podkreślała.

Jak zaakcentował zastępca przewodniczącego, Polacy walczący z reżimem komunistycznym korzystali z pomocy humanitarnej innych państw europejskich. Po upadku Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej „Solidarności” potrzebna była z kolei pomoc merytoryczna zagranicznych związków europejskich, ponieważ wraz z demokratycznym państwem powstały nowe problemy – wtedy ponownie uzyskaliśmy pomoc zza granicy. Dlatego już 26 lutego 2014 r. nasz Związek pospieszył z pomocą humanitarną dla poszkodowanych na ukraińskim Majdanie.

Na koniec Andrzej Adamczyk opowiedział o polsko-ukraińskiej umowie stowarzyszeniowej.  – Mam nadzieję, że niebawem wspólnie będziemy się cieszyć z waszego wejścia do Unii Europejskiej – mówił.

Gości zaskoczyła wysokość dolnej granicy wieku emerytalnego w Polsce – jak zauważyli, na Ukrainie podniesienie go do 65. roku życia wywołało wielkie oburzenie. Zastępca przewodniczącego podkreślił, że „Solidarność” sprzeciwiała się podniesieniu wieku emerytalnego, a obecnie domaga się przywrócenia jego wysokości sprzed reformy.

fot. Piotr Machnica, solidarnosc.org.pl

MarWer