Statystyki działu szkoleń za rok szkoleniowy 2013

Szkolenia realizowane przez dział szkoleń w 2013 cieszyły się dużym zainteresowaniem  członków związku. Świadczą o tym zarówno ilość zrealizowanych w tym okresie szkoleń (odbyło się ich 49), jak również liczba osób w nich uczestniczących ( 774 osoby). Niezmiennie wielu chętnych szkoli się z zakresu:

- prawa pracy i prawa związkowego,

- kodeksu pracy,

- podstaw ekonomii i rachunkowości

Wielu działaczy związkowych rozwija swoje umiejętności interpersonalne w ramach szkoleń:

- dla przewodniczących,

- kreowania wizerunku działacza związkowego i radzenia sobie ze stresem

- zarządzania sobą w czasie

- negocjacji.

Istotne zagadnienia  szczególnie dla członków związku pełniących funkcje w komisji zakładowej omawiane są na szkoleniach dla skarbników organizacji związkowych i członków komisji rewizyjnych. Wiedza ta jest niezbędna, do właściwego wykonania obowiązków wiążących się z tymi funkcjami.

Nowe szkolenia dotyczące  zagadnień mobbingu i zakładowego funduszu świadczeń socjalnych  realizowane były w budynku regionu, w oddziałach i biurach terenowych a nawet dla indywidualnych organizacji związkowych, które wyraziły potrzebę zorganizowania szkolenia z tej tematyki na terenie ich zakładu pracy.

Szczególnie istotna kwestia jaką jest rozwój związku, wpływa znacząco na priorytety działu szkoleń. W związku z realizacją uchwały Zarządu Regionu Gdańskiego 5/2012 z dnia 5.03.2012r. dział szkoleń w roku ubiegłym zrealizował 15 szkoleń przygotowujących działaczy związkowych do pozyskiwania nowych członków związku. Szkolenia te odbywały się stacjonarnie w budynku RG, w oddziałach Starogard Gdański, Kościerzyna oraz Gdynia, a także w formie warsztatów wyjazdowych w Wieżycy. Uczestnicy szkoleń zaplanowali pozyskać 361 nowych członków w okresie najbliższych miesięcy (okresu planowania). Monitorujące spotkania międzyokresowe wykazały, że niektóre organizacje znacząco przekroczyły założone plany.  2 organizacje poprosiły dział szkoleń o realizację szkolenia z pozyskiwania na terenie ich zakładów pracy.