Rekord ofert na Pracuj.pl

W 2014 roku portal oferujący pracę pobił rekord – pracodawcy zamieścili ponad 386 tys. ogłoszeń. Najczęściej poszukiwani byli specjaliści od sprzedaży i obsługi klienta.

Jak czytamy w „Rzeczpospolitej”, łączna liczba ogłoszeń na portalu Pracuj.pl wzrosła o niemal 8 proc. 40 proc. z nich oferowało pracę w działach sprzedaży. Co piąta z 386,5 tys. ofert była natomiast skierowana do kandydatów do pracy w obsłudze klienta.

Przemysław Gacek, prezes grupy Pracuj, właściciela portalu Pracuj.pl, zwraca uwagę na systematycznie rosnące zapotrzebowanie na specjalistów ds. HR i zarządzania zasobami ludzkimi. W ubiegłym roku znaleźli się oni wśród rekordzistów tempa wzrostu liczby ofert pracy (obok prawników i specjalistów od turystyki). Na Pracuj.pl mogli wybierać z ponad 14,6 tys. propozycji zatrudnienia – ich ilość zwiększyła się prawie o jedną czwartą. – Ten trend utrzymuje się już od dłuższego czasu, co potwierdza, że wzrost liczby ofert pracy w tym obszarze zwiastuje ożywienie na rynku pracy. Po ostatnim kryzysie pracodawcy zwiększają zatrudnienie w sposób ostrożny, jednak zapotrzebowanie na pracowników systematycznie rośnie. Ostatni kwartał 2014 roku pokazuje, że pracodawcy optymistycznie, a nawet bardzo optymistycznie, patrzą w przyszłość – mówi prezes, zwracając uwagę na poprawę gospodarki, przejawiającą się w zwiększonym zapotrzebowaniu na pracowników odpowiedzialnych za produkcję i logistykę. Kandydaci do produkcji mieli w 2014 roku prawie 20 tys. ofert pracy do wyboru – było to o 17 proc. więcej niż w 2013 roku. Sprzyjało im m.in. ożywienie w motoryzacji spowodowane wzrostem eksportu.

Czwartą najbardziej poszukiwaną kategorią kandydatów są specjaliści IT. Najbardziej poszukiwani są tu programiści, do których skierowana była co druga z ubiegłorocznych ofert pracy, ale stale rośnie też zapotrzebowanie na osoby odpowiedzialne za audyt i bezpieczeństwo danych.

Szybko rozwijający się sektor nowoczesnych usług biznesowych, w którym powstało kilkadziesiąt nowych projektów, poszukuje natomiast specjalistów od obsługi klienta, finansistów oraz informatyków.

Dane GUS potwierdzają ożywienie na rynku pracy. Wynika z nich, że do urzędów pracy wpłynęło 69,1 tys. ofert – o jedną czwartą więcej niż w 2013 roku.

Jak podkreśla szef grupy Pracuj, w 2014 roku wzrosła nie tylko liczba ofert pracy, ale również liczba wysyłanych aplikacji, co pokazuje, że pracownicy uwierzyli, że mogą spróbować zmienić pracę na lepszą. – Mimo badań, które wskazywały małą gotowość Polaków do zmiany pracy, z naszych obserwacji wynika, że wzrost liczby osób poszukujących pracy jest wyraźny i ta tendencja powinna się utrzymać – zaznacza.

Brzmi pięknie, liczba bezrobotnych wciąż jest jednak duża. Dziwnym trafem są wśród nich absolwenci turystyki i rekreacji oraz prawa, którzy podobno znajdują się w czołówce adresatów ofert. Może oferty są niedopracowane pod względem stawianych kandydatom wymagań? Może pracodawcy powinni poszukiwać pracowników w innych regionach Polski? W oficjalnych danych nie znajdziemy odpowiedzi na te pytania.

Fot. Schleiderbmx, Wikipedia.org