Program zjazdu strzebielinkowców 17 sierpnia 2014 r.

17 sierpnia 2014 roku (niedziela)

Godzina 11:30 – Gniewino

Kościół parafialny pod wezwaniem św. Józefa Rzemieślnika, Msza św. w intencji Ojczyzny i zmarłych Kolegów pod przewodnictwem Arcybiskupa seniora Edmunda Piszcza

czytania – Jerzy Kiszkis i Halina Winiarska,

psalm – śpiew

homilia – Abp senior Edmund Piszcz

modlitwa wiernych – Halina Winiarska i Jerzy Kiszkis

Po mszy przejazd do Strzebielinka

Godzina 13:00 – Strzebielinek:

Ośrodek Pomocy Społecznej

Odsłonięcie tablicy pamiątkowej na murze dawnego więzienia zamienionego na obóz internowanych. Tablica według projektu Bogdana Pietruszki, twórcy Pomnika Poległych Stoczniowców 1970; obok zostaną umieszczone plansze informacyjne z planem i zdjęciami z obozu oraz listą internowanych

Poświęcenie tablicy – Abp senior Edmund Piszcz

Hymn – gra Gminna Orkiestra Dęta w Gniewinie

„Pieśń Konfederatów” i „A mury runą” – wspólny śpiew ze stowarzyszeniem orkiestry,

Przemówienia przedstawiciela strzebielinkowców i gości

Zaproszenie zgromadzonych do Centrum Kultury i Biblioteki w Gniewinie

Godzina 14:30 – Gniewino

Centrum Kultury i Biblioteka:

Wystawa fotograficzna: Strzebielinek w stanie wojennym

- organizatorzy: Oddział Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku i Europejskie Centrum Solidarności w Gdańsku, otwarcie dr hab. Mirosław Golon, dyrektor Oddziału IPN w Gdańsku

Przemówienia gości

Promocja książki Jana Mura: Dziennik internowanego i przedstawienie listy internowanych

Spotkanie koleżeńskie i przekazanie wszystkim obecnym nowej edycji książki Jana Mura: Dziennik internowanego (grudzień 1981-grudzień 1982)

Posiłek

Godzina 18:00 – Zakończenie zjazdu i zebranie danych do listy kontaktowej obecnych i tych, którzy nie mogli przybyć lub z rodzinami zmarłych.

Uwaga: Z Gdańska, Gdyni i Wejherowa wyjeżdżać będą specjalne autobusy, które zawiozą na uroczystości, będą także przewozić w trakcie przemieszczania się z Gniewina do Strzebielinka i ponownie do Gniewina oraz odwiozą po zakończeniu uroczystości. W Gdańsku samochody będzie można zostawić na parkingu Zarządu Regionu, a autobusy podstawione zostaną pod budynek Komisji Krajowej NSZZ Solidarność. W Gdyni natomiast odjeżdżać będą sprzed dworca PKP/PKS, podobnie w Wejherowie. Nie ma ograniczeń miejsc. Przyjeżdżajcie całymi rodzinami, także z wnukami! Do przyjazdu na zjazd zachęcamy również rodziny zmarłych kolegów. Liczy na wspólne spotkanie. W celu zagwarantowania sprawnego przewozu prosimy jedynie o potwierdzenie swojego udziału wraz z liczbą osób, które będą Wam towarzyszyć. Zalecamy pozostawienie samochodów w Gdańsku, co nie tylko usprawni komunikację, ale też ograniczy ewentualne poszukiwania dawnego obozu.

Kontakt w sprawach komunikacyjnych: Jan Skiba tel.: 515 228 787.