Magazyn 7/8 2012

Magazyn Solidarność 7/8 (lipiec/sierpień) 2012

– Nie martw się tak bardzo problemami, jakimi żyje świat, ale po prostu odpowiadaj na potrzeby konkretnych ludzi – te słowa błogosławionej Matki Teresy z Kalkuty na co dzień realizowane są przez osoby zaangażowane w działania Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność”. W tym roku już po raz dziesiąty kilkunastu młodych, zdolnych ludzi otrzyma wsparcie finansowe, dzięki ofiarności organizacji zakładowych NSZZ „Solidarność”, instytucji oraz osób prywatnych. Pomysłodawcą i konsekwentnym realizatorem inicjatywy jest Wojciech Książek, przewodniczący Regionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania. W bieżącym numerze „Magazynu” podsumowujemy dotychczasową działalność funduszu, piszemy również, jak można zostać jego stypendystą lub darczyńcą (Fundacja w działaniu, Jak zostać stypendystą, a jak darczyńcą, str. 12, X edycja Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność”, Pomóc ludziom młodym str. 13).

Kto i dlaczego chętnie zamknąłby sztandar „Solidarności” w muzealnej gablocie, czy związki zawodowe mają prawo zabierać głos w sprawach publicznych i dlaczego Telewizja Trwam nie dostała miejsca na multipleksie  – mogą Państwo dowiedzieć się z wywiadu z księdzem arcybiskupem Sławojem Leszkiem Głódziem (Sztandaru „Solidarności” nie można chować do muzealnej gabloty, str. 4). Do tematu obrony symboli „Solidarności” nawiązuje także tekst poświęcony Aleksandrze Olszewskiej, legendarnej już kioskarce ze sklepiku z pamiątkami przy bramie nr 2 Stoczni Gdańskiej (Jak „Solidarność” przed Leninem pani z kiosku obroniła, str. 15). „Solidarność” to nie tylko logo, ale przede wszystkim ludzie, dlatego tak ważne jest, abyśmy nie zapominali o tych, którzy swoje życie poświęcili dla odzyskania przez nasz kraj wolności. Taką postacią jest ksiądz prałat Henryk Jankowski, którego kolejną rocznicę śmierci obchodzić będziemy w lipcu. Przypominamy, że wciąż trwa zbiórka na pomnik kapelana „Solidarności”, jego odsłonięcie planowane jest w sierpniu (Niepokorny kapłan, „Solidarność” pamięta o swoim kapelanie, str. 17)

W letnim „Magazynie” piszemy również o zbliżających się wakacjach: jak się do nich przygotować (Raport „Magazynu”, str. 6) oraz gdzie wyjechać (Szlakiem pomorskich warowni, str. 24).

Małgorzata Kuźma