Komunikat Kapituły Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność”

Kapituła Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność” (w jej skład wchodzą: Wojciech Książek, przewodniczący, Stefan Gawroński, Anna Kocik, Renata Tkaczyk) – w związku z jego XXII edycją w 2024 roku (a to rok wyjątkowy – rok bł. ks. Jerzego Popiełuszki), postanowiła:

1/ Utrzymać w Regulaminie wymóg załączenia do wniosku o stypendium tekstu na temat „Moje spotkanie z NSZZ Solidarność”. Forma dowolna, maksymalnie dwie strony A4, załączone do wniosku i przesłane na mail wraz ze zdjęciem: oswiata@solidarnosc.gda.pl  Najlepsze prace zostaną dodatkowo nagrodzone.

Bł. ks. Jerzy Popiełuszko (fot. Paweł Glanert)

Uwaga: W tej edycji apelujemy do uczniów, składających wnioski stypendialne, o podjęcie tematu życia i śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki, patrona NSZZ „Solidarność”, w czterdziestą rocznicę jego męczeńskiej śmierci. Kapituła może wskazać osoby, z którymi można przeprowadzić wywiad, zeskanować zdjęcia, itd. Ks. Popiełuszko bywał w Gdańsku i w Dębkach (może tam ktoś dotrze do osób pamiętających Kapłana).

2/ Utrzymać możliwość przyznania stypendium do maksimum dwóch razy, poza wyjątkowymi, potwierdzonymi osiągnięciami ponadregionalnymi.

3/ Utrzymać zapis dotyczący wręczania stypendiów. Treść Roz. III, pkt 6 brzmi: Warunkiem otrzymania decyzji o przyznanym stypendium jest udział ucznia w uroczystej gali, w dniu 31 sierpnia 2024 r.

4/ Przypomnieć, że rozpatrywane będą jedynie wnioski wypełnione na druku z 2024 roku. Treść roz. III, pkt 1 brzmi następująco: Wniosek jest należycie wypełniony zgodnie z wzorem stanowiącym załącznik do niniejszego Regulaminu.

5/ Utrzymać termin składania wniosków stypendialnych do 20 lipca 2024 roku. Zebranie kapituły odbędzie się w pierwszej połowie sierpnia br.

6/ Zaakceptować propozycję ufundowania nagród w konkursie muzycznym: „Polska, moje miejsce, mój kraj”, który odbędzie się jesienią br.

Uwaga!

Uczniowie, którym zostaną przyznane stypendia, zostaną powiadomieni pismem – zaproszeniem do ich odebrania podczas uroczystości 31 sierpnia 2024 roku.

Wyżej wymienione dokumenty znajdują się na stronie internetowej Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy: www.pomorskafundacja.org.pl  Regionu Gdańskiego NSZZ „S”: www.solidarnosc.gda.pl oraz Sekcji Oświaty: www.solidarnosc.gda.pl/oswiata

W imieniu Kapituły:

Wojciech Książek

przewodniczący

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej