Gdzie będzie można znaleźć pracę?

Według „Rzeczpospolitej” w przyszłym roku wzrośnie zatrudnienie w sektorach związanych z produkcją, nowymi technologiami, IT, energetyką, medycyną i motoryzacją.

Giełdowa firma Work Service, potentat usług HR, przewiduje, że w 2015 roku bezrobocie spadnie nawet do 9,7 proc. Na największą liczbę ofert mogą liczyć pracownicy z wykształceniem zawodowym i technicznym.

Tomasz Hanczarek, prezes Work Service, podkreśla, że pracodawcy będą mieli problemy z dotarciem do kandydatów mających odpowiednie kompetencje. W konsekwencji wydłuży się czas rekrutacji pracowników. – W 2015 roku doświadczymy dalszego pogłębiania się deficytu pracowników w kluczowych dla gospodarki sektorach. To dobra informacja dla osób szukających zatrudnienia – będzie łatwiej o pracę, a perspektywa wzrostu wynagrodzeń jest na wyciągnięcie ręki – wyjaśnia.

Work Service przypomina, że już w 2014 roku pracodawcy zgłaszali problemy ze znalezieniem wykwalifikowanych pracowników do prac prostych. W 2015 roku problem pogłębi się, również na Pomorzu. Najbardziej potrzebni będą spawacze, ślusarze, mechanicy i elektrycy.

Foto: Eugen Nosko, Wikimedia Commons