Uroczystości Grudniowe NZSS „Solidarność” – ramowy porządek głównych uroczystości w Trójmieście

Dwa Grudnie – 1970, 1981 – obchody na Wybrzeżu

Komunikat nr 1

W wyniku przygotowań do obchodów 45. rocznicy Grudnia ’70 oraz 34. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego, przyjęto ramowy porządek głównych uroczystości w Trójmieście:

16 grudnia 2015 r. – Gdańsk (środa):

godz. 17.00 – Gdańsk, uroczysta Msza Święta w Kościele Świętej Brygidy w Gdańsku; Przemarsz pod Pomnik Poległych Stoczniowców; Apel Poległych; Modlitwa; Złożenie wieńców i wiązanek kwiatów;  Spotkanie w sali „Akwen”;

(Uwaga: Organizatorem uroczystości w Gdańsku jest Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” we współpracy z: Miastem Gdańsk, Europejskim Centrum Solidarności, Instytutem Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku)

17 grudnia 2015 r. – Gdynia (czwartek):

godz. 6.00 – Gdynia-Stocznia, Pomnik Ofiar Grudnia 1970 (z udziałem Prezydenta RP – Andrzeja Dudy): Apel Poległych; Modlitwa; Wystąpienia; Składanie wieńców i kwiatów (uwaga: zbiórka na kwadrans przed godz. 6.00);

godz. 16.30 – Gdynia, uroczysta Msza Święta w Kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa; Przemarsz pod Pomnik przy Urzędzie Miasta Gdynia; Apel Poległych i salwa honorowa; Modlitwa; Wystąpienia; Złożenie wieńców i kwiatów.

(Uwaga: Organizatorem uroczystości w Gdyni jest Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” we współpracy z Miastem Gdynia)

Poza tym (uwaga – podany wykaz nie jest zamknięty):

10 grudniaGdańsk, Sala BHP Stoczni Gdańskiej (ul. Doki 1), godz. 9.00 – konferencja naukowa: Nadzieja, apatia czy zwycięstwo? Wokół NSZZ „Solidarność” (org. Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku – to XV lat funkcjonowania IPN).

11 grudniaGdańsk, Teatr Wybrzeże (ul. Św. Ducha), godz. 10.00 – Dzień dla edukacji (m. in. debata uczniów, prezentacje multimedialne i gier planszowych, wręczenie nagród) – wstęp wolny (org. Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku).

12 grudniaGdańsk, teren przy i w Sali BHP Stoczni Gdańskiej, godz. 13.30. Dzień dla rodziny – rekonstrukcja wprowadzenia stanu wojennego, projekcie filmów dokumentalnych, sprzedaż książek i gier IPN) – wstęp wolny (org. Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku).

13 grudniaGdynia, godz. 10.00: program słowno-muzyczny w wykonaniu młodzieży z LO nr II w Kościele oo. Redemptorystów w Gdyni w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego (przed uroczystą Mszą Św.). Po Mszy przejście pod pomnik Ofiar Komunizmu przy ul. Pułaskiego, złożenie kwiatów (Org. Zarząd Regionu Gdańskiego – Oddział NSZZ „Solidarność” w Gdyni);

13 grudniaGdańsk, siedziba ECS (Plac Solidarności 1), od godz. 11.00 – SUBIEKTYWNE ZWIEDZANIE WYSTAWY STAŁEJ ECS śladami dwóch polskich grudniów. W roli przewodników uczestnicy i świadkowie wydarzeń (org. Europejskie Centrum Solidarności – wstęp wolny, rezerwacja miejsc online: ecs.gda.pl / od 25 listopada).

14 grudniaGdańsk, siedziba ECS, godz. 13.00:  SUBIEKTYWNE ZWIEDZANIE WYSTAWY STAŁEJ ECS dla stoczniowców – uczestników wydarzeń Grudnia ’70, Europejskie Centrum Solidarności (Europejskie Centrum Solidarności, pl. Solidarności 1);

14 grudniaGdańsk, siedziba ECS, godz. 18.00: Premiera książki „Pogrzebani nocą” (książka o ofiarach Grudnia ’70 na Wybrzeżu Gdańskim (org. Redakcja „Dziennika Bałtyckiego”, Oddział Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku, Europejskie Centrum Solidarności).

16 grudnia Gdańsk, Plac Solidarności, godz. 10.00 – zapalenie zniczy, złożenie wieńców i kwiatów pod Pomnikiem Poległych Stoczniowców m. in. przez pracowników Stoczni Gdańskiej SA oraz delegacje szkół (Org.: Zarząd Regionu Gd. oraz Komisja Zakładowa NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej);

Uwaga ważna m. in. dla grup szkolnych uczestniczących w uroczystości. W dniu 16 grudnia będzie można obejrzeć także bezpłatnie  film „Czarny czwartek” a także wystawę wokół Pomnika (przygotowaną przez IPN).

16 grudniaGdańsk, siedziba ECS, godz. 11.00 – Seans specjalny filmu „Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł” (reż. Antoni Krauze) dla młodzieży szkolnej, audytorium ECS (pl. Solidarności 1);

16 grudniaGdańsk, siedziba ECS, godz. 12.00: „Epitafium pamięci ofiar Grudnia ’70 w 35 rocznicę odsłonięcia Pomnika Poległych Stoczniowców 1970” Ceremonia jubileuszowa w Europejskim Centrum Solidarności  / szczegóły: Prośba o potwierdzenie obecności do 10 grudnia 2015, tel.: 58 772 40 00 – szczegóły: ecs.gda.pl );

16 grudniaGdańsk, siedziba ECS, godz. 13.20 – Wernisaż wystawy UKRYTE / WYPOWIEDZIANE / PRZYPOMNIANE. Grudzień ’70 w filmowym tryptyku Andrzeja Wajdy. Wystawa będzie czynna do 20 kwietnia 2016 roku, wstęp wolny (org. ECS);

16 grudniaGdańsk, godz. 16.15, zapalenie zniczy: pod tablicą pamiątkową na budynku b. PZPR (org. Zarząd Regionu Gd. NSZZ „S”, UM Gdańsk, IPN, ECS);

16 grudniaGdańsk, godz. 16.30, zapalenie zniczy, modlitwa w miejscu śmierci Antoniego Browarczyka – Targ Rakowy (org. Stowarzyszenie Kibiców Lechii Gdańsk „Lwy Północy”, Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”).

17 grudniaŁęgowo, godz. 10.30  – uroczysta akademia w Szkole Podstawowej im. OFIAR GRUDNIA 1970 (połączona z wręczeniem stypendiów im. NSZZ „Solidarność”). (Org.: Dyrekcja Szkoły oraz Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”).

Uwaga nr 1: Trzeba pamiętać, że 16 grudnia 1981 roku doszło do pacyfikacji strajku generalnego w Stoczni Gdańskiej.

Uwaga nr 2: Katalog uroczystości i imprez nie jest zamknięty. Aktualne informacje są zamieszczane m. in. na stronie internetowej Zarządu Regionu Gdańskiego: www.solidarnosc.gda.pl Europejskiego Centrum Solidarności: www.ecs.gda.pl Urzędu Miasta Gdańska : www.gdansk.pl  Fundacji Centrum Solidarności: www.fcs.org.pl Instytutu Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku: www.ipn.gov.pl Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna: www.fundacja-pih.pl

Przedstawicieli mediów prosimy o wsparcie w upowszechnieniu informacji na ten temat.

Opr.: Wojciech Książek – koordynator obchodów z upoważnienia Prezydium ZRG NSZZ „S”.

Serdecznie zapraszamy!