Uroczystości Grudniowe na Pomorzu

Dwa Grudnie – 1970, 1981 – obchody na Wybrzeżu

Komunikat nr 6

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” informuje, że w wyniku dotychczasowych ustaleń w sprawie przygotowań do obchodów 48 rocznicy Grudnia ’70 oraz 37 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego, ramowy porządek uroczystości w Trójmieście przedstawia się następująco:

16 grudnia – Gdańsk (niedziela):

godz. 12.30Gdańsk, uroczysta Msza Święta w Bazylice św. Brygidy w Gdańsku (w tym poświęcenie sztandaru Stowarzyszenia Strzebielinek), przemarsz pod pomnik Poległych Stoczniowców, Apel Poległych; złożenie wieńców i wiązanek kwiatów, spotkanie w sali „Akwen”.

17 grudnia – Gdynia (poniedziałek):

godz. 6.00 Gdynia Stocznia, pomnik Ofiar Grudnia 1970. Apel Poległych, modlitwa, wystąpienia, składanie wieńców i kwiatów.

godz. 16.30 Gdynia, uroczysta Msza Św. w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa, przemarsz pod pomnik na Placu Wolnej Polski (przy Urzędzie Miasta), Apel Poległych i salwa honorowa, modlitwa, wystąpienia, złożenie wieńców i kwiatów. (Przed mszą św. – montaż słowno-muzyczny w wykonaniu uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 40 w Gdyni, godz. 15.50).

(Uwaga: Organizatorem uroczystości w Gdyni jest Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” we współpracy z Miastem Gdynia.).

Poza tym zaplanowano m.in.:

9 grudnia, Kościerzyna – 9.30 – Msza Św. za Ofiary Grudnia 1970 i pokój na świecie – w kościele p.w. Św. Trójcy – Plac Jana Pawła II (org. Oddział NSZZ „S” w Kościerzynie).

11 grudnia, Gdańsk, Plac Solidarności. Wystawa plenerowa „586 dni stanu wojennego(do 21 grudnia br. – org. IPN oddział w Gdańsku).

13 grudnia, Gdańsk Przymorze, godz. 12.30, złożenie wieńców i zapalenie zniczy pod pomnikiem dwóch obrońców Solidarności i Wolności: świętego Jana Pawła II i prezydenta Ronalda Reagana, o godz. 13.15 – pod pomnikiem ś.p. Anny Walentynowicz, o godz. 16.00 – pod Pomnikiem Poległych Stoczniowców. Następnie konferencja w Sali BHP Stoczni Gdańskiej pt. „Rola Świętego Jana Pawła II i prezydenta Ronalda Reagana w obaleniu komunizmu i odzyskaniu Niepodległości”, wręczenie wyróżnień, otwarcie wystaw, prezentacja albumu i projekcja filmu „Godność(organizator: Stowarzyszenie Godność i Telewizja Polska).

13 grudnia – Gdynia, godz. 18.00: Msza Św. w kościele oo. Redemptorystów w Gdyni w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, program słowno-muzyczny w wykonaniu młodzieży z Zespołu Szkół Administracyjno-Ekonomicznych w Gdyni, przejście pod pomnik Ofiar Komunizmu przy ul. Pułaskiego, złożenie kwiatów (organizator: Zarząd Regionu Gdańskiego – Oddział NSZZ „Solidarność” w Gdyni i Urząd Miasta w Gdyni).

14 grudnia – Łęgowo, godz. 11.00: uroczysta akademia w Szkole Podstawowej im. Bohaterów Grudnia 1970 połączona z wręczeniem stypendiów im. NSZZ „Solidarność”. (Organizator: dyrekcja Szkoły oraz Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”).

14 grudnia – Gdańsk, Plac Solidarności, godz. 10.00: zapalenie zniczy, złożenie wieńców i kwiatów pod Pomnikiem Poległych Stoczniowców m.in. przez czynnych i emerytowanych pracowników Stoczni Gdańsk SA oraz delegacje szkół (Organizator: Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S”. oraz Komisja Zakładowa NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej).

14 grudnia – Gdańsk – siedziba IPN, Al. Grunwaldzka 216, godz. 17.00: Prelekcja dr. Piotra BrzezińskiegoPogrzebani nocą – ofiary Grudnia ’70 na Wybrzeżu Gdańskim„. Kim były ofiary? Jak zginęli? Co dalej działo się z ich rodzinami? (Organizator: Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Gdańsku),

16 grudnia – Gdańsk, godz. 11.30: zapalenie zniczy pod tablicą pamiątkową na budynku b. KW PZPR, o godz. 11.50, pod pomnikiem upamiętniającym śmierć Antoniego Browarczyka (org. Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S”),

16 grudnia – Gdańsk, sala BHP, ok. godz. 15.00 (po uroczystości na Placu Solidarności). Promocja książki „Dłutem i pędzlem” poświęcona życiu i twórczości Roberta Peplińskiego (był m. in. twórcą projektu Pomnika Poległych Stoczniowców w Gdańsku).

17 grudnia – Gdańsk, Sala BHP, godz. 13.00 – wręczenie odznaczeń państwowych przez prezesa IPN Jarosława Szarka  (Org.: Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku),

Uwaga nr 1: 16 grudnia 1981 roku doszło do pacyfikacji strajku generalnego w Stoczni Gdańskiej.

Uwaga nr 2: katalog uroczystości i imprez nie jest zamknięty, a także daty, godziny, mogą ulec zmianie. Aktualne informacje są zamieszczane m.in. na stronie internetowej Zarządu Regionu Gdańskiego: www.solidarnosc.gda.pl Europejskiego Centrum Solidarności: www.ecs.gda.pl Urzędu Miasta Gdańska: www.gdansk.pl Fundacji Centrum Solidarności: www.fcs.org.pl Instytutu Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku: www.ipn.gov.pl Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna: www.fundacja-pih.pl

Uwaga nr 3: Delegacje składające wieńce (kwiaty) pod Pomnikami prosimy o zabranie wizytówek – do przekazania prowadzącemu w celu odczytania, kto składa.

Przedstawicieli mediów prosimy o wsparcie w upowszechnieniu informacji na ten temat. W sprawie szczegółów medialnych prosimy o kontakt z Działem Informacji Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”: kierownik Małgorzata Kuźma, tel. 501-121-096. Rzecznik prasowy IPN: Jan Hlebowicz: 882-080-940. Prezes Stowarzyszenia „Godność”: Czesław Nowak: 603-937-359.

Opr.: Wojciech Książek – Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S”

Tel. 58/308-44-22; mail: wojciech.ksiazek@solidarnosc.gda.pl