Ratujmy szpital w Białogardzie

Związkowcy z Regionu Gdańskiego NSZZ „S” wspierają w imię solidarności kolegów z Regionu KoszalińskiegoPobrzeże” w walce o szpital i prawa pracownicze w Białogardzie. W międzyregionalnej manifestacji zorganizowanej 27 kwietnia br. przez NSZZ „S” w tym mieście uczestniczy kilkuset związkowców, w tym 50 z Regionu Gdańskiego.

Manifestujący wyruszyli z Placu Wolności, skąd ulicami Białogardu przeszli przed budynek szpitala. W grudniu ub.r. Starostwo Powiatowe w Białogardzie podjęło decyzję o wydzierżawieniu szpitala prywatnej spółce Centrum Dializa. Dzisiaj to centrum rehabilitacji.

Podczas manifestacji lider Zarządu Regionu Pobrzeże NSZZ Solidarność w Koszalinie Sławomir Majchrzak mówił o aktualnej sytuacji w Szpitalu.

Protest spowodowany jest dyskryminacją pracowników oraz organizacji związkowej NSZZ „S” oraz szykanami za działalność związkową ze strony Centrum Dializa Sp. z o.o. w Sosnowcu, dzierżawcy szpitala. Pod koniec stycznia zwolnienia otrzymało 29 osób w tym członków komisji zakładowej w Białogardzie. W ub.r. zlikwidowano sto etatów. Pracodawca nie podejmuje rokowań w trwającym sporze zbiorowym. Wielu lekarzy w związku z nowymi warunkami odeszło z pracy. Na domiar złego Centrum Dializa poinformowało o zawieszeniu pracy Oddziału chorób wewnętrznych i Oddziału Intensywnej Opieki Medycznej.

ASG