Minister Zembala – zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa

Zgodnie z decyzją Komisji Krajowej, NSZZ „Solidarność” złożyła zawiadomienie do prokuratora generalnego o popełnieniu przestępstwa przez ministra zdrowia Mariana Zembalę. Zarzuca mu podpisanie rozporządzenia, które jest wynikiem porozumienia zawartego tylko z jednym związkiem zawodowym, co łamie ustawę o związkach zawodowych i jest sprzeczne z konstytucyjną zasadą równości wobec prawa.

- To sytuacja bez precedensu, aby konstytucyjny minister z premedytacją łamał prawo – powiedział rzecznik „Solidarności” Marek Lewandowski, informując dziennikarzy na konferencji prasowej o skierowaniu zawiadomienia do prokuratury.

Jako dowód Maria Ochman pokazała kopię listu Zarządu Krajowego Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych do premier Ewy Kopacz, w którym m.in. czytamy: „Zwracamy uwagę, że nasza organizacja od początku rozpoczęcia rozmów tj. od 23.06.2015 r. na  prośbę Ministerstwa Zdrowia zachowywała w tajemnicy przebieg prowadzonych negocjacji”.

Z kolei Maria Szalew, przewodnicząca „Solidarności” w Bródnowskim szpitalu wskazywała, że przyznanie podwyżek tylko jednej grupie zawodowej i prowadzenie negocjacji tylko z jednym związkiem prowadzi do napięć i konfliktów w poszczególnych szpitalach.
- W naszej organizacji międzyzakładowej też są pielęgniarki i położne, a z nami nikt nie rozmawiał. I co, teraz jedne dostaną podwyżki, inne nie? A co z technikami, ratownikami medycznymi, co z pozostałymi grupami zawodowymi? – pytała przewodnicząca.

Na koniec Maria Ochman wyraźnie podkreśliła, że „Solidarność” nie jest przeciwko podwyżkom dla pielęgniarek i położnych ale dodała, że podwyżki muszą otrzymać wszyscy pracownicy służby zdrowia, którzy są tak samo ważni i bez których placówki zdrowia nie mogą istnieć.