Międzynarodowy Dzień Pielęgniarek i Położnych

Międzynarodowy Dzień Pielęgniarek – obchodzony corocznie 12 maja – ustanowiony przez Międzynarodową Radę Pielęgniarek na Kongresie w Meksyku w 1973 r., w Polsce obchodzony jako Międzynarodowy Dzień Pielęgniarek i Położnych.

Z tej okazji porozmawialiśmy z Lucyną Kwasek – Pielęgniarką oddziału Chirurgii urazowej i Ortopedii w Szpitalu Św. Wojciecha w Gdańsku, Copernicus PL Sp. z  o. o. i członkiem Rady Sekcji Służby Zdrowia NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego.

- Witam serdecznie.

- Dzień dobry.

- Proszę powiedzieć, co wpłynęło na wybór Pani zawodu?

- Od zawsze chciałam opiekować się ludźmi, pomagać im i nieść ulgę w cierpieniu.

- Wykonywanie zawodu pielęgniarki to ciężka praca. Czy jest to również praca wdzięczna?

- To prawda, praca jest bardzo ciężka, ale ja z przyjemnością idę do pracy. Czerpię ogromną satysfakcję z wykonywania mojego zawodu, spotykam się z wdzięcznością pacjentów wyrażoną miłym słowem, podziękowaniem i serdecznym uśmiechem na twarzy. To najlepsza motywacja do dalszej pracy. W kwietniu tego roku, otrzymałyśmy Różę Pacjenta – szczególne podziękowanie dla pielęgniarek. Pacjenci wypełniają anonimowo ankiety, w których określają stopnień zadowolenia z opieki na oddziale. Tego typu wyróżnienie od pacjentów otrzymałyśmy drugi rok z rzędu.

- Czy czuje się Pani dumna, że jest pielęgniarką?

- Oczywiście, że tak, bardzo! Uwielbiam tą pracę i spełniam się w tym co robię. Mam możliwość i umiejętności niesienia fachowej pomocy pacjentom. Myślę, że jest to powód do dumy.

-   Co najbardziej Pani lubi w zawodzie pielęgniarki?

- Najbardziej doceniam to, że mogę zaobserwować pozytywne efekty swojej pracy. Każdego dnia widzę, jak pacjenci, którym pomagam, są w lepszej formie. Cieszę się, że mogę zrobić coś, co wpływa na powrót do zdrowia drugiego człowieka.

- Czy gdyby miała Pani możliwość, zmieniałaby Pani zawód na inny?

- Nigdy. Jestem pielęgniarką z powołania. Od zawsze chciałam pracować z ludźmi – lubię ludzi, umiem i chcę im pomagać.

- Dziękuję bardzo za poświęcony czas.

- Dziękuję, że mogłam opowiedzieć o moim zawodzie.

Lusia     Róża

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pielęgniarki i Położnej składamy najserdeczniejsze życzenia i podziękowania za trud wdzięcznej i niezwykle odpowiedzialnej pracy.

Rada i Komisja Rewizyjna Regionalnej Sekcji Służby Zdrowia NSZZ „Solidarność”