Konstanty Radziwiłł został zaprzysiężony na ministra zdrowia. Znamy nazwiska wiceministrów.

Konstanty Radziwiłł został zaprzysiężony na ministra zdrowia. W Ministerstwie Zdrowia władzę przekazał mu Marian Zembala. Ale podczas uroczystości w Ministerstwie Zdrowia obecni byli również przyszli wiceministrowie.

Wiceministrem zostać ma dr Jarosław Pinas, który był już wiceministrem zdrowia w rządzie Prawa i Sprawiedliwości, kiedy ministrem był prof. Zbigniew Religa. Oprócz funkcji wiceministra zdrowia kierował też Kolegium Lekarzy Rodzinnych, był prezesem Polskiego Czerwonego Krzyża, a także dyrektorem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego. Ostatnio był prezesem Instytutu Ochrony Zdrowia.

Wiceministrem odpowiedzialnym za politykę lekową ma być dr Krzysztof Łanda. To wieloletni ekspert w dziedzinie ekonomiki zdrowia, były członek Board of Directors Health Technology Assessment International (HTAI), ekspert Polskiej Unii Onkologii, ekspert BCC ds. ochrony zdrowia, były dyrektor DGL w Centrali NFZ. Prezes Fundacji Watch Health Care.

Wiceministrami zostać mają również:

Piotr Gryza – działacz podziemnego NZSu w latach 80. Był m.in. prezesem Rady Narodowego Funduszu Zdrowia (2006-2009), Urzędu Nadzoru Ubezpieczeń Zdrowotnych (2000-2001), organizatorem i dyrektorem Mazowieckiej Regionalnej Kasy Chorych oraz dyrektorem szpitala na Solcu.

Katarzyna Głowala – naczelnik Wydziału Sprawiedliwości Departamentu Finansowania Strefy Budżetowej Ministerstwa Finansów.

Czytaj więcej: http://www.medexpress.pl/ludzie/znamy-nazwiska-wiceministrow/62226/?utm_source=INIS&utm_medium=email&utm_campaign=Znamy+nazwiska+wiceministr%C3%B3w+%7C+Powo%C5%82ano+Sejmow%C4%85+Komisj%C4%99+Zdrowia