Konferencja dotycząca Służby Zdrowia na Pomorzu

Dzisiaj o godzinie 12.00 pod Urzędem Marszałkowskim w Gdańsku odbyła się konferencja prasowa zorganizowana przez Andrzeja Jaworskiego – Posła PiS oraz Danutę Sikorę – Radną Sejmiku Województwa Pomorskiego.

Spotkanie dotyczyło sytuacji w służbie zdrowia na Pomorzu, a w szczególności połączenia Wojewódzkiego Centrum Onkologii w Gdańsku Sp. z o. o. z Copernicus PL Sp. z o. o. w Gdańsku.

Pani Danuta Sikora rozpoczęła konferencję przypominając, iż prognozy województwa pomorskiego w ubiegłym roku mówią o 3-krotnym wzroście zachorowania na nowotwory w najbliższych dziesięciu latach. Wyraziła opinię, że Marszałek podejmując decyzję odnośnie leczenia onkologicznego robi to bardzo chaotycznie, ze skutkiem niekorzystnym dla pacjentów. WCO ma zostać połączone ze spółką Copernicus PL z dniem 1 października 2015 r. Do tej pory odeszło 22 lekarzy, którzy nie mogą świadczyć pracy w miejscu innym, niż miejsce ich zatrudnienia czyli UCK. Dzisiaj brakuje tam 9 onkologów, na miejsce onkologa jest zatrudniony chirurg plastyk, ponieważ w Polsce brakuje lekarzy onkologów, a pacjenci często o tym nie wiedzą. Pani Danuta Sikora dodatkowo zwróciła uwagę na to, że służba zdrowia boryka się z problemami pakietu onkologicznego, który ciągle jest do poprawki.

„WCO to była taka perełka, która bardzo dobrze funkcjonowała, jednak ze względu na to, że zgłasza się tam duża ilość pacjentów, Zarząd Województwa Pomorskiego podjął decyzję, że taka placówka powinna w końcu zacząć zarabiać (…) Jednak my patrzymy na ten problem z perspektywy pacjenta” – mówi Danuta Sikora.

Pacjenci są bardzo zaniepokojeni i zdezorientowani, nie mają dostępu do lekarzy, którzy dotychczas ich leczyli – przyjmują oni w WCO i w innych przychodniach, jednakże dostęp do tych placówek jest ograniczony.

Kolejno głos zabrał Poseł Andrzej Jaworski, twierdząc że według informacji docierających od pacjentów, służba zdrowia na Pomorzu kuleje. Czas oczekiwania na wizytę u lekarza oraz sposób w jaki udzielane są świadczenia zdrowotne pacjentom budzi wątpliwości. Pan Poseł podkreślił, że należy zwrócić szczególną uwagę na pacjentów, którzy zachorowali na raka, a w wyniku zmian są bardzo zaniepokojeni swoim dalszym leczeniem. Dodał też, że WCO powinno zostać przekształcone w szpital onkologiczny, którego w Gdańsku brakuje, a nie połączone z inną spółką.

„Apelujemy do Marszałka i do Radnych Platformy Obywatelskiej o to, aby wycofali się z tego pomysłu, na który nie godzą się pracownicy, ale przede wszystkim nie godzą się pacjenci” – mówi Andrzej Jaworski.

1. 2015-09-21 15.40.21 2. 2015-09-21 15.35.01 3. 2015-09-21 15.36.43 4. 2015-09-21 15.35.46 5. 2015-09-21 15.45.52