Komunikat po spotkaniu Zespołu Trójstronnego przy Ministrze Zdrowia

Sekretariat Ochrony Zdrowia domaga się zmian w ustawie „podwyżkowej”.

Informujemy, że w czasie spotkania Zespołu Trójstronnego w dniu 4 lutego br. realizując postanowienia Rady Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia został zgłoszony postulat „odmrożenia” kwoty bazowej w Ustawie o sposobie ustalania najniższego zasadniczego wynagrodzenia w podmiotach działalności leczniczej.

Przypominamy, że obecna kwota do obliczania wskaźników wynosi 3900 złotych.

Zgodnie z intencją powstania w/w ustawy celem jest osiągnięcie bazy w wysokości „średniej krajowej”.

Wobec faktu, iż w ostatnich miesiącach nastąpił wzrost średniej, NSZZ Solidarność domaga się wcześniejszego (niż zakłada ustawa) wzrostu kwoty – jednocześnie podkreślamy, iż wzrost ten mógłby być realizowany etapami.

Pozwoli to na osiągnięcie wyższych kwot podwyżek w kolejnych transzach.

Minister Zdrowia Łukasz Szumowski obecny na spotkaniu Zespołu podzielił stanowisko NSZZ Solidarność  i podkreślił że do jego realizacji konieczna jest nowelizacja ustawy - należy dokonać tego jak najszybciej.

Na najbliższym posiedzeniu zostanie przedstawiona symulacja kosztów, którą już opracowuje Departament Dialogu Społecznego.

Rozpoczęte zostały prace nad zmianami Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie kwalifikacji wymaganych od pracowników na poszczególnych rodzajach stanowisk pracy w podmiotach leczniczych niebędących przedsiębiorcami.

Zmiana ma na celu aktualizację spisu i uwzględnienie nowych zawodów w medycynie a także zweryfikowanie niezbędnych kwalifikacji do ich wykonywania.

Zmiana w/w rozporządzenia pomocna będzie przy nowelizacji taryfikatora, który jest załącznikiem do Ustawy o sposobie ustalania(…)

Przewodnicząca M. Ochman wystąpiła z wnioskiem o pilną informację na temat nieprawidłowości występujących z realizacją ustawy w wojewódzkich i powiatowych stacjach Sanepidu.

Od przedstawiciela Ministerstwa Finansów uzyskaliśmy zapewnienie, iż w budżecie zostały zapewnione środki finansowe na realizację podwyżek.

W sprawie wyłączenia z płacy minimalnej dodatku stażowego – aktualnie – propozycja Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej (aby nie włączać dodatku w celu osiągnięcia płacy minimalnej) została pozytywnie zaopiniowana przez Radę Dialogu Społecznego i skierowana do dalszych prac. Projekt zmiany ustawy ma być jak najszybciej skierowany do Rady Ministrów.

SOZ logo ikona