Fundusz stypendialny

1 procent ”Mały procent – wielka sprawa”

Prośba o przekazanie 1% od podatku na Fundusz Stypendialny

Szanowni Państwo, Koleżanki i Koledzy,

Od 2014 roku mamy możliwość przekazania 1% odprowadzonego podatku dochodowego na działalność statutową Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy organizacji prowadzącej Fundusz Stypendialny im. NSZZ „Solidarność” w Gdańsku.

Fundusz Stypendialny został powołany w 2002 r – w dużej mierze z inicjatywy Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego. W ciągu 14 lat przyznaliśmy 572 stypendia dla zdolnej młodzieży z rodzin niezamożnych. Praca na rzecz Fundacji i Funduszu Stypendialnego jest działalnością społeczną, to znaczy że Zarząd i Kapituła nie pobierają  jakiegokolwiek wynagrodzenia.

Koleżanko, Kolego,

Teraz decydujesz o Twoim podatku za 2016 rok!

Przekaż 1% na ten cel!

To nic nie kosztuje, a wesprzesz przyznanie stypendiów dla młodych ludzi.

Dobra edukacja przyszłych pokoleń to nasza sprawa. To wspólny polski i solidarnościowy skarb.

Co trzeba zrobić, aby skutecznie przekazać 1% podatku?

Wystarczy wpisać w formularzu rozliczeniowym  PIT nr KRS: 0000337122

lub po prostu skorzystać z darmowego programu do rozliczeń PIT z strony internetowej Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” lub Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy.

Tegoroczne  wręczenie stypendiów – odbędzie się 31 sierpnia. Pamiętajmy, że fundując stypendia dla zdolnej, lecz niezamożnej młodzieży, pomagamy spełniać marzenia i otwieramy furtkę do kontynuowania nauki. Prosimy – pomóżmy młodym ludziom, przynieśmy im, ich Rodzinom – Nadzieję i Solidarność.

Z wyrazami szacunku,

Irena Jenda

Przewodnicząca Regionalnej Sekcji Służby Zdrowia

NSZZ „Solidarność”