Stanowisko nr 1/ 2023 Walnego Zebrania Delegatów Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku z dnia 18. 04. 2023 r. w sprawie obrony Karty nauczyciela

Walne Zebranie Delegatów Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku wyraża swój sprzeciw wobec zapowiedzi ministra Edukacji i Nauki Przemysława Czarnka, ogłoszonej z trybuny sejmowej w dniu 13 kwietnia 2023 r. o zamiarze likwidacji ustawy Karta nauczyciela.

Ustawa ta stanowi zbiór elementarnych zasad niezbędnych dla wykonywania tego tak trudnego oraz odpowiedzialnego zawodu. Jest aktem prawnym o charakterze układu zbiorowego pracy, gwarantującego bezpieczeństwo wykonywania zawodu nauczyciela. Ze względu na specyfikę tego zawodu, jego statusu nie mogą regulować ogólne przepisy prawa pracy.

Przypominamy, że w Polsce odrębne regulacje praw i obowiązków nauczycieli istnieją już od 1926 r. Po strajku ludzi oświaty w listopadzie 1980 r. oraz rozmowach ówczesnych władz ze związkami zawodowymi w sprawie statusu zawodowego nauczycieli uchwalono w 1982 roku Kartę nauczyciela. Ustawa ta była wielokrotnie nowelizowana, ale cały czas gwarantuje stabilność pracy w zawodzie nauczyciela.

Walne Zebranie Delegatów oczekuje jasnej informacji ze strony władz koalicji rządzącej, czy planuje likwidację Karty nauczyciela. Oznaczać to będzie dla Związku ogłoszenia pogotowia protestacyjno-strajkowego w celu obrony nabytych z takim trudem uprawnień zawodu nauczyciela, jednego z kluczowych dla rozwoju Rzeczpospolitej.

Bożena Brauer, przewodnicząca Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku

Do wiadomości:

– Kancelaria Prezesa Rady Ministrów,
– Ministerstwo Edukacji i Nauki,
– Kluby parlamentarne,
– Komisja Krajowa i Krajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”,
– Jednostki samorządu terytorialnego oraz szkoły i placówki oświatowe,
– Środki społecznego przekazu.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej