Na nich zawsze można liczyć

– Na seniorów „Solidarności” zawsze można liczyć. Obojętnie czy to jest jakaś manifestacja, czy inna akcja organizowana przez związek członkowie organizacji skupiających emerytów i rencistów „Solidarności” zawsze są chętni do uczestnictwa i pomocy w organizacji. – mówił Krzysztof Dośla szef gdańskiej „Solidarności” podczas corocznego  spotkania opłatkowego organizowanego przez Sekcję Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Pomimo nienajlepszej pogody, 12 stycznia br. do siedziby gdańskiej „S” przybyło kilkudziesięciu związkowych seniorów, aby wspólnie kolędować, podzielić się opłatkiem, a przede wszystkim aby się spotkać z kolegami i koleżankami. Gospodarzem uroczystego spotkania był Jan Klassa przewodniczący Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarności” Regionu Gdańskiego, modlitwę poprowadził natomiast ksiądz kanonik Ludwik Kowalski. Specjalnymi gośćmi spotkania byli ksiądz Stanisław Płatek, przewodniczący Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla, skarbnik Stefan Gawroński oraz Henryk Gielniak, przewodniczący Koła Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” przy Gdańskiej Stoczni Remontowej im. Józefa Piłsudskiego. Życzenia na nowy rok w imieniu przewodniczącego Piotra Dudy przekazał rzecznik Komisji Krajowej Marek Lewandowski.  Po części oficjalnej uczestnicy spotkania dzielili się opłatkiem i składali sobie zyczenia. Oprawę muzyczną spotkania zapewnił zespół SeniorBand z Łęgowa.