Spotkania z okazji Dnia Edukacji

Za nami szereg spotkań z okazji Dnia Edukacji Narodowej (przed wprowadzeniem ustawy Karta nauczyciela – 26 stycznia 1982 r. obowiązywał Dzień Nauczyciela). Przedstawiciele Sekcji byli na wręczeniu odznaczeń, nagród zaproszeni przez Pomorskiego Kuratora Oświaty – Monikę Kończyk. Byliśmy także zaproszeni na spotkanie ludzi edukacji w Żukowie (przewodnicząca Maria Pikies), w Rumi (przewodnicząca Danuta Wójcik), w Gdańsku (przewodnicząca Bożena Brauer) i w Lęborku (przewodnicząca Aleksandra Werra). Była to też okazja do przekazania biuletynów Sekcji, wymiany opinii, czasami krytycznych, jak te o płacach – w tym administracji i obsługi szkół, czy źle odbieranych zmian w Karcie nauczyciela: wydłużenie awansu zawodowego z 10 do 15 lat, obowiązkowe oceny co 3 lata i dodatek 500 zł dla tych z oceną wyróżniającą) oraz tak zwanego wolontariatu pod presją, czyli godzin pokarcianych. W załączeniu zdjęcia ze spotkania w Lęborku i treść wystąpienia wybranej w tym roku przewodniczącej „S” oświatowej Ziemi Lęborskiej: Aleksandry Werra.

KM Lębork – wystąpienie A. Werry – czytaj więcej:…>>

Lebork - ja i Prezyd. Lebork - stojąc - AW i ja

[dkpdf-button]
Strona korzysta