Konferencja prasowa 10 grudnia 2018 r. w Gdańsku

10 grudnia 2018 r. odbyła się w Gdańsku konferencja prasowa (jedna z kilkunastu w kilku regionach Polski), która miała na celu przedstawienie realnych wynagrodzeń (stąd zbieranie tzw. pasków płac, które potem zbiorczo zostaną przekazane Prezesowi Rady Ministrów), braku dialogu, ale też innych problemów występujących w oświacie (sprawy oceniania i awansu nauczycieli, tzw. godziny pokarciane, sytuacja pracowników administracji i obsługi szkół). W załączeniu:

Plansze – przykłady wynagrodzeń na podstawie tzw. pasków przekazanych przez KM – nauczycieli z tereny województwa pomorskiego.

Opinia Wojewódzkiej rady Dialogu Społecznegow Gdańsku ws. wynagrodzeń nauczycieli na 2018 r. i następne lata.

Tabela wynagrodzeń od 1 kwietnia 2018 r. (dla przypomnienia – obowiązująca, brak jeszcze projektu wzrostu wynagrodzeń nauczycieli od 1 stycznia 2019 r. – ma być o 5%).

Link do wywiadu w Radiu Gdańsk z 10 grudnia br. (W.Książek): https://m.radiogdansk.pl/audycje-rg/gosc-dnia-radia-gdansk/item/86889-szef-oswiatowej-solidarnosci-o-braku-zaufania-do-minister-edukacji-ten-niepokoj-jest-wiekszy

Konf.prasowa - Gdańsk 2018 - 3

Konf. prasowa - Gdańsk 2018 - wprost