Program obchodów 33. rocznicy Sierpnia ’80 i powstania NSZZ „Solidarność” oraz 25. rocznicy strajków z 1988 roku

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” informuje o następujących zgłoszonych imprezach, uroczystościach w regionie gdańskim – związanych z obchodami 33. rocznicy Sierpnia ’80 i powstania NSZZ „Solidarność” oraz 25. rocznicy strajków z 1988 roku:

Uroczystości centralne w Gdańsku 31 sierpnia

(Zapraszają, jako współorganizatorzy: Komisja Krajowa i Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, Miasto Gdańsk i Europejskie Centrum Solidarności, Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku))

I. 10,00 – Msza w Kościele Św. Brygidy (Ks. Abp S. L. Głódź – Metropolita Gdański, Ks. Proboszcz L. Kowalski), złożenie kwiatów pod pomnikiem ks. prałata H. Jankowskiego,

II. 11,30 – przemarsz: Podwale Staromiejskie – Rajska – Wały Piastowskie – Plac Solidarności,

III. Złożenie kwiatów pod Bramą nr 2 Stoczni Gdańskiej,

IV. Przemarsz do Sali BHP Stoczni Gdańskiej,

V. Konferencja:

1. Otwarcie – Krzysztof Dośla – Przewodniczący ZRG,
  2. Wystąpienie – Piotr Duda – Przewodniczący KK,
  3. Referat: „Strajki 1988 roku – ważny etap w drodze do Wolnej Polski” – dr hab. Mirosław Golon – dyrektor Oddziału IPN w Gdańsku,
  4. Wystąpienia uczestników strajków z 1988 roku.
  5. Wręczenie stypendiów z Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność” w Gdańsku.

31 sierpnia planuje się również:

godz. 7.00 – 8.00 – Gdańsk, Plac Solidarności, wypuszczenie gołębi pocztowych dla uczczenia 33. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność” (org. Region Mazowsze i ZRG – decyzja o dokładnej godzinie wypuszczenia 400. gołębi zapadnie nie miejscu – w zależności od pogody i kierunku wiatru – odp. Krzysztof Oskiera));

godz. 8.00 – Gdynia-Stocznia, Pomnik Ofiar Grudnia 1970 – złożenie wiązanek kwiatów (org. ZRG – Oddział Gdynia);

godz. 8.30 – Gdynia, Pomnik Ofiar Grudnia 1970 przy Urzędzie Miasta – złożenie wiązanek kwiatów (org. ZRG – Oddział Gdynia);

godz. 9.00 – Gdańsk, wspólny pomnik Jana Pawła II i Ronalda Reagana – złożenie wiązanek kwiatów (Stowarzyszenie Godność);

godz. 9.00 – Gdańsk, ul. Osiek, złożenie kwiatów pod tablicą upamiętniającą założycieli „Solidarności” oświatowej (Sekcja i „S” oświatowa w Gdańsku);

godz. 9.00 – Gdańsk, Plac Solidarności, zbiórka i przemarsz na Mszę Św. do Kościoła Św. Brygidy: nawiązanie do historycznego przemarszu z 1 września 1988 roku (Stowarzyszenie Pamięci i Ochrony Pomnika Poległych Stoczniowców w Grudnia 1970 roku w Gdańsku).

Uwaga – planuje się także:

23 sierpnia – Gdańsk, koło budynku BHP Stoczni Gdańskiej – otwarcie – na miesiąc – znanej wystawy: „Anna Walentynowicz – Legenda Solidarności: 1929 – 2010” (IPN),

26 sierpnia – Gdańsk, godz. 17.00, deptak przy Kaplicy Królewskiej, „Strajki 1988 – w przededniu wielkiej zmiany w fotografiach Bogusława Nieznalskiego” (org. ECS),

27 sierpnia – Gdańsk, siedziba „S” – otwarcie wystawy fotograficznej o strajkach z 1988 roku (Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S” oraz KK i ECS),

29 sierpnia – Gdynia, godz. 18.00, ul. Rotterdamska 9 (budynek Zarządu Portu Gdynia) – Uroczystość wręczenia honorowych odznaczeń bohaterom strajków sierpniowych, prezentacja książki: „Ludzie Siepnia’80 w Gdyni (t. II) (Pomorska Fundacja Historyczna)

30 sierpnia – Gdańsk, sala BHP, godz. 18.00 – koncert Jana Pietrzaka – wstęp wolny (ZRG, SKOK Stefczyka, Janusz Śniadek),

31 sierpnia – Wejherowo, Filharmonia Kaszubska, godz. 18.00 – koncert Jana Pietrzaka – nieodpłatne wejściówki (SKOK Stefczyka, poseł Janusz Śniadek, Prezydent Miasta Wejherowa),

Uwaga: Katalog uroczystości i imprez nie jest zamknięty.

Różne przedsięwzięcia proponuje Europejskie Centrum Solidarności: www.ecs.gda.pl oraz szczegółowo: www.sierpiensolidarnosci.pl

Aktualne informacje są zamieszczane m. in. na stronie internetowej Zarządu Regionu www.solidarnosc.gda.pl Komisji Krajowej: www.solidarnosc.org.pl Urzędu Miasta Gdańska www.gdansk.pl  Fundacji Centrum Solidarności: www.fcs.org.pl Instytutu Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku: www.ipn.gov.pl Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna: www.fundacja-pih.pl

Opr.: Wojciech Książek:

wojciech.ksiazek@www.solidarnosc.gda.pl