Pismo Sekcji Oświaty do zarządów wojewódzkich partii politycznych i parlamentarzystów z woj. pomorskiego

Rada Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego zwraca się z pytaniami, które są obecnie niezwykle ważne dla nauczycieli:

Co zamierzacie Państwo zrobić, aby nauczyciele w 2015 roku otrzymali PODWYŻKĘ WYNAGRODZEŃ? Zwracamy uwagę, że po raz ostatni otrzymali ją 1 września 2012 roku.

Czy zamierzają Państwo podjąć działania – a jeżeli tak, to jakie i kiedy – na rzecz obniżenia wieku przejścia przez nauczycieli na EMERYTURY? W naszej ocenie wiek 67 lat jest nie do przyjęcia dla wielu pedagogów, z uwagi na towarzyszący tej pracy wysoki poziom stresu oraz tzw. wypalenie zawodowo-zdrowotne?

Jak zamierzają Państwo przeciwdziałać niejasnej  PRYWATYZACJI szkół, w tym obchodzeniu prawa poprzez przekazywanie budynków oświatowych tzw. „operatorom” (przykładem  jest szkoła w Gdańsku-Kokoszkach – na 700 uczniów – z przedziwną nazwą „Pozytywna Szkoła Podstawowa…)?

Co zamierzają Państwo zrobić, aby ograniczyć do minimum problemy związane z realizacją obowiązku szkolnego dla SZEŚCIOLATKÓW? Zwracamy uwagę, że mogą się one jeszcze pogłębić w roku szkolnym 2015/2016 – do szkół mają wejść dzieci urodzone w drugiej połowie roku, i ten podwójny rocznik będzie przez 12 lat przesuwał się przez wszystkie etapy edukacji szkolnej (czy szkoły są przygotowane?).

Przekazujemy także inne materiały edukacyjne – związane z działalnością Sekcji.

Z poważaniem:

Wojciech Książek