Ogólnopolski Konkurs poświęcony błogosławionemu księdzu Jerzemu Popiełuszce

Ogólnopolski Konkurs poświęcony błogosławionemu księdzu Jerzemu Popiełuszce w trzydziestą rocznicę Jego męczeńskiej śmierci

„Zło dobrem zwyciężaj” – ksiądz Jerzy Popiełuszko
– sługa prawdy i wolności

Wojewódzka Komisja Konkursowa w składzie: Wojciech Książek (przewodniczący), Anna Kocik, Marzena Korzeniewska i Hanna Kowalewska-Minkiewicz w oparciu o regulamin opracowała aneks, a następnie przeprowadziła etap wojewódzki konkursu.

1. Konkurs plastyczny dla uczniów szkoły podstawowej: Jak wyobrażasz sobie   realizację w życiu codziennym słów „Zło dobrem zwyciężaj”, które były myślą przewodnią posługi bł. ks. Jerzego Popiełuszki? – etap wojewódzki.

Na konkurs przysłano 33 prace plastyczne uczniów klas I – VI ze szkół podstawowych w Brusach, Wielkich Chełmach, Gdyni i Gdańska.

W tej kategorii Wojewódzka Komisja Konkursowa wyłoniła i przekazała do etapu ogólnopolskiego prace 10. uczniów.

• Laureatami etapu wojewódzkiego zostali:

1)    Aleksander Kulesza – kl. I  ze Szkoły Podstawowej nr 14 w Gdańsku (opiekun – Zdzisława Głowienka) – I miejsce,

2)    Martyna Jastrzębska – kl. V ze Szkoły Podstawowej nr 6 w Gdyni  (opiekun – Małgorzata Gackowska) –  II miejsce,

3)    Mateusz Dąbrowski – kl. V z Zespołu Szkół nr 14 w Gdyni (opiekun – Grażyna Wyszyńska) – III miejsce,

4)    Laura Jurkiewicz – kl. IV ze Szkoły Podstawowej nr 14 w Gdańsku   (opiekun – s. Edyta Popiołek) – III miejsce.

Finaliści etapu wojewódzkiego:

5)    Julia Czarnowska – kl. V ze Szkoły Podstawowej w Brusach (opiekun – Marcin Stoltmann),

6)    Julia Frankenstein – kl. II ze Szkoły Podstawowej w Brusach (opiekun – Aleksandra Turowska),

7)    Aneta Justyńska – kl. V ze Szkoły Podstawowej nr 14 w Gdańsku (opiekun – Zdzisława Głowienka),

8)    Marta Napiórkowska – kl. V ze Szkoły Podstawowej nr 14 w Gdańsku (opiekun – Zdzisława Głowienka),

9)    Pola Gawrycka – kl. V ze Szkoły Podstawowej nr 50 w Gdańsku (opiekun – Katarzyna Netter-Cyrta),

10)  Zofia Wojtkiewicz – kl. III ze Szkoły Podstawowej nr 75 w Gdańsku (opiekun – Magdalena Michalska).

Wojewódzka Komisja Konkursowa przyznała również pozaregulaminowe wyróżnienie dla Julii Grzesiak – kl.  V z Zespołu Szkół nr 14 w Gdyni (opiekun – Grażyna Wyszyńska).

1. Konkurs literacki dla uczniów gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych: Jak rozumiesz słowa „Zło dobrem zwyciężaj”, które były myślą przewodnią posługi bł. ks. Jerzego Popiełuszki? Rozwiń myśl księdza Jerzego w formie własnych przemyśleń i refleksji jako przesłanie dla współczesnego młodego człowieka – etap wojewódzki.

Myśl księdza Jerzego rozwinęło 18. uczniów gimnazjum i liceum z Brus, Kolbud, Koronowa, Lubni, Nowej Wsi Lęborskiej i Gdańska.

Również w tej kategorii Wojewódzka Komisja Konkursowa przekazała do etapu ogólnopolskiego prace 10. uczniów.

• Laureatami etapu wojewódzkiego zostali:

1)    Joanna Warnke – kl. III  Gimnazjum w Brusach (opiekun – ks. Karol Misiurski) – I miejsce,

2)    Magdalena Staniszewska – kl. II Liceum Ogólnokształcące w Koronowie (opiekun – ks. Michał Stępnik) –  I miejsce,

3)    Monika Słomska – kl. I Liceum Ogólnokształcące w Koronowie (opiekun – ks. Michał Stępnik) –  I miejsce.

• Finaliści etapu wojewódzkiego:

4)    Alicja Drozd – kl. III Gimnazjum w Zespole Szkół w Nowej Wsi Lęborskiej (opiekun Justyna Skuba),

5)    Michalina Witkowska – kl. III ZKPiG w Kolbudach (opiekun Izabela Rułkowska),

6)    Agnieszka Wojciechowska – kl. III Gimnazjum nr 16 w Gdańsku (opiekun Małgorzata Ginter),

7)    Weronika Osowska – kl. II Gimnazjum w Brusach (opiekun Aleksandra Turowska),

8)    Daria Kowalska – kl. II Liceum Ogólnokształcące w Koronowie (opiekun – ks. Michał Stępnik),

9)    Aleksandra Rakowska –  kl. I Liceum Ogólnokształcące w Koronowie (opiekun – ks. Michał Stępnik),

10)  Marta Barabasz – kl. I Liceum Ogólnokształcące w Koronowie (opiekun – ks. Michał Stępnik).

Gratulujemy wszystkim laureatom i finalistom oraz ich opiekunom i życzymy powodzenia na ogólnopolskim etapie konkursu!

Jednocześnie dziękujemy pozostałym uczestnikom konkursu!

W imieniu

Wojewódzkiej Komisji Konkursowej