Apel do Parlamentarzystów z Pomorza – komunikat

Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego informuje, że w dniu 14 października przekazaliśmy do Zarządów Wojewódzkich partii reprezentowanych w Parlamencie RP pisma do Parlamentarzystów z województwa pomorskiego ws. rządowego projektu zmian w ustawie Karta Nauczyciela. W następnych dniach będziemy je przekazywać do poszczególnych biur poselsko-senatorskich.

W Dniu Edukacji Narodowej chcieliśmy zwrócić uwagę na propozycje niekorzystnych zmian w prawie oświatowym, w tym w ustawie Karta Nauczyciela (projekt przesłano do zaopiniowania 19 września – czas jeden miesiąc). Z jednej strony słyszymy piękne życzenia i uznanie dla trudnej pracy nauczyciela z okazji DEN, gdy z drugiej strony atakuje się po raz kolejny status zawodowy nauczycieli. Można powiedzieć, że słowa nie idą za czynami. Chcemy też zwrócić uwagę na personalny wymiar głosowań w sprawie zmian w KN, odpowiedzialność za polską edukację i to niezależnie od opcji politycznej.

Więcej informacji na str. www.solidarnosc.gda.pl/oswiata (w tym zdjęcia – sekcyjne: do bezpłatnego wykorzystania – i film z konferencji prasowej oraz wyjazdów do biur stronnictw politycznych).

Wojciech Książek

(Przewodniczący Sekcji Gdańskiej)