Kandydaci do Sejmiku Województwa Pomorskiego

guzikiewiczKarol Guzikiewicz

Kandyduje do Sejmiku Województwa Pomorskiego, lista nr 3 (PiS), okręg nr 3 gdański, pozycja nr 4

Urodził się 25 stycznia 1964 roku w Gdyni. Jest żonaty, ma dwoje dzieci, mieszka w Trąbkach Wielkich. Ma zawód technika-mechanika okrętowego, pracuje w Stoczni Gdańskiej od 1979 roku.

Działacz gdańskiej „Solidarności” od 1980 roku, zaraz po strajku sierpniowym zakłada młodzieżówkę związkową w stoczni. Czynnie działa w stanie wojennym, w 1988 roku członek komitetu strajkowego. Po tym strajku doszło do Okrągłego Stołu i komuniści częściowo oddali władzę.

2001 roku odznaczony przez władze kościelne Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą św. Brygidy.

W 2009 roku odznaczony przez Prezydenta Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. W 2011 r. wyróżniony Pierścieniem gen. Józefa Hallera „Animus et Semper Fidelis” – odważny i zawsze wierny ojczyźnie.

W ostatnich pięciu latach organizuje w ramach funduszy unijnych pomoc szkoleniową dla tysięcy osób zagrożonych zwolnieniem z pracy oraz dla bezrobotnych. Jest inicjatorem i współautorem kolejnych projektów ze środków unijnych, które mają korelować działania edukacyjne z rzeczywistymi potrzebami rynku pracy.

maciejewskiDariusz Krzysztof Maciejewski

Kandyduje do Sejmiku Województwa Pomorskiego – Lista nr 3 (PiS), okręg nr 3 gdański, pozycja nr 5

Przedsiębiorca, ławnik Sądu Okręgowego, radny dzielnicy Gdańsk Wrzeszcz w obecnej kadencji. Absolwent Uniwersytetu Gdańskiego (przez dwie kadencje członek Rady Samorządu Studentów Wydziału Prawa i Administracji UG). Członek NSZZ „Solidarność” i Klubu Inteligencji Katolickiej. W 2011 roku kandydował w wyborach do parlamentu. – Uważam, że należy umocnić gospodarkę, tworząc pola dla małych i średnich przedsiębiorstw, jak również dążyć do tworzenia nowych miejsc pracy Ważnym elementem jest racjonalne wydawanie środków publicznych oraz realizowanie potrzeb inwestycyjnych – mówi Dariusz Maciejewski. Opowiada się za polityką bezpieczeństwa, rozwoju oraz harmonii. – Zaufanie zobowiązuje, dlatego pragnę zapewnić Państwa o swojej aktywności i zaangażowaniu na rzecz spraw lokalnej społeczności. Popierając moją kandydaturę, wybierają Państwo skuteczny system komunikacji z obywatelami oraz prawidłowo skonstruowany rozwój naszego miasta Gdańska – zapowiada kandydat.

Dariusz Maciejewski cieszy się poparciem NSZZ „Solidarność” Uniwersytetu Gdańskiego oraz Klubu Inteligencji Katolickiej w Gdańsku.

stanolewiczAndrzej Stanólewicz

Kandyduje do Sejmiku Województwa Pomorskiego, lista nr 3 (PiS), okręg nr 3 gdański, pozycja nr 7

– Dla mnie najważniejszą sprawą na szczeblu województwa jest uczciwy, sensowny podział pieniędzy otrzymywanych z Unii Europejskiej. Chodzi o to, by środki te były wykorzystywane w interesie największych grup mieszkańców naszego województwa, by nie były koncentrowane na zadaniach korzystnych jedynie dla niewielkich, wybranych grup społecznych. Uważam, że więcej środków unijnych powinno być wykorzystywanych dla poprawy bezpieczeństwa w regionie gdańskim. Odpowiada mi program przedstawiony w 21 postulatach przez posła Andrzeja Jaworskiego, który kandyduje na stanowisko prezydenta Gdańska.

Myślę, że trzeba też znaleźć sposób na eliminowanie z ulic i placów naszych miast zachowań aspołecznych, sprzecznych z obowiązującymi przepisami. Mieszkam na Strzyży, rada osiedla wieloma staraniami przyczyniła się do uporządkowania ulic, założenia pięknego parku. Ale nie bawią się w nim dzieci, matki boją się usiąść z wózkami, bo ławki okupowane są przez pijących piwo, przeklinających, hałasujących. A pojawiający się czasem policjanci czy strażnicy miejscy okazują pełną pobłażliwość i nie interweniują. Niekiedy nawet serdecznie się witają z piwoszami…

KapuścińskiBogumił Kapuściński

Kandyduje do Sejmiku Województwa Pomorskiego – Lista nr 3 (PiS), okręg nr 3 gdański, pozycja nr 12

Pracował w Stoczni Gdańskiej i PLO. Absolwent Szkoły Morskiej, kapitan żeglugi wielkiej. Członek NSZZ „Solidarność” od 1980 r., od 1992 r. w PC, a potem PiS. – Ponad 40 lat pracowałem w zawodzie marynarza, w tym ostatnie 18 lat na stanowisku starszego oficera PLO. Pływając mogłem zaobserwować rozwój poszczególnych państw, a u najlepszych wielką dynamikę zmian w budownictwie, infrastrukturze i przemyśle, np. Singapur z kolonialnego China Town stał się światową metropolią. Przykro stwierdzić, że do prymusów nie należymy, a powinniśmy. Rzeczywistość jest taka, że duża część społeczeństwa walczy z biedą, wykluczeniem społecznym, kolejkami do lekarzy. Od tego powinniśmy zacząć i to zmienić – mówi Bogumił Kapuściński. Wskazuje na solidaryzm społeczny i walkę z patologiami jako na środki do uzyskania zmian na lepsze. – Państwo musi spełniać swe podstawowe funkcje zarówno w wymiarze sprawiedliwości, jak i administracji, która musi być przyjazna obywatelowi i przedsiębiorcy. Następnym ważnym czynnikiem jest patriotyzm – zarówno w aspekcie gospodarczym, jak i każdym innym. Gdy już to osiągniemy, możemy stawać do wyścigu z najlepszymi – zapowiada Bogumił Kapuściński.

formelaEdward  Formela

Kandyduje do Sejmiku Województwa Pomorskiego – Lista nr 3 (PiS), okręg nr 2: Gdynia, Sopot, Wejherowo, Puck, pozycja nr 7

Długoletni pracownik Stoczni Remontowej „Nauta” S.A., działacz „Solidarności”. Uczestnik i współorganizator pielgrzymek Ludzi Pracy. Czynny uczestnik życia związkowego i społecznego w Stoczni, jak i w województwie pomorskim.

Inicjator budowy pomnika śp. Ks. Hilarego Jastaka w Gdyni.

Działacz opozycji w stanie wojennym, łącznik w strukturach podziemnych z polecenia Komitetu Obrony poszkodowanym aresztowanych w stanie wojennym.

Obecnie jest na emeryturze, czynny nadal w strukturze związkowej i społecznej.

Bezpartyjny.

W pracy w sejmiku będzie:

• Zabiegał o skuteczną walkę  z bezrobociem
  • Uważnie i mądrze nadzorował środki z funduszy europejskich
  • Współpracował z organizacjami pozarządowymi
  • Wspomagał osoby niepełnosprawne.