Kandydaci do rad miast, gmin i powiatów: Wejherowo

Okręg nr 2

(miasto: Rumia)

protasewiczJerzy Protasewicz

Kandyduje do Rady Powiatu w Wejherowie, lista nr 3 (PiS), okręg 2, pozycja 5

Jego hasło wyborcze to „Walka o miejsca pracy”. W nowej radzie chciałby zająć się budową i modernizacją dróg oraz tworzeniem nowych miejsc pracy.

„Głos na mnie to dobra inwestycja, nie zawiodę” – zapewnia.

Posiada wykształcenie wyższe ekonomiczne, pracował ponad 20 lat jako maszynista na PKP, a później w administracji.

Do „Solidarności” należy od września 1980 r., od 1989 r. członek Komisji Zakładowej w Polskich Kolejach Państwowych, obecnie w PKP Cargo SA w Gdyni. Od 1998 r. do chwili obecnej członek Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” oraz członek Regionalnej Komisji Wyborczej, obecnie jej wiceprzewodniczący.

Jest członkiem Prawa i Sprawiedliwości Koło w Rumi, mieszka w Rumi.

Okręg nr 9

(Wejherowo: Chmielewskiego, Grottgera, Konopnickiej – numery od 1 do 13, Księdza Skargi, Mokwy, Morska, Pokoju, Reja, Rybacka, Stefczyka – numery od 1a do 49, Szyprów, Świętopełka)

wesolkaAndrzej Stanisław Wesołka

Kandyduje do Rady Miasta Wejherowa,  okręg nr 9, lista nr 3 (PiS)

Zawsze blisko ludzi – pracuje jako listonosz w Urzędzie Pocztowym w Wejherowie. Członek NSZZ „Solidarność” i Polskiego Związku Wędkarskiego. Wiek 60 lat, żonaty, dwoje dorosłych dzieci. Technik ekonomista. W Radzie Miasta Wejherowa chce pracować przede wszystkim na rzecz bezpieczeństwa publicznego i ochrony środowiska naturalnego. Jego celem jest Wejherowo jako miasto rozwoju gospodarczego, przyjazne rodzinie oraz prawe, sprawiedliwe, bezpieczne.

albeckiMarek Albecki

Kandyduje do Rady Powiatu Wejherowskiego,  okręg nr 6, lista nr 3 (PiS), miejsce na liście 2

Przewodniczący KZ NSZZ ,,S”  w Gościcińskiej Fabryce Mebli „KLOSE”, członek  ZRG NSZZ ,,S” oraz Powiatowej  Rady  Zatrudnienia. W kadencji  2006-2010 był  radnym gminy Wejherowo. Uczestniczył czynnie w kilku międzynarodowych projektach UE. Zamierza  zabiegać o nowe, bezpieczne  miejsca pracy, zająć się tworzeniem programów podnoszących kwalifikacje zawodowe, sprawiedliwym  rozdzielaniem funduszy unijnych, rozbudową dróg  powiatowych, przywróceniem  szkół  zawodowych, służbą zdrowia, w tym ułatwieniem dostępności do specjalistów,  prowadzić prosocjalną politykę dla najuboższych. Jest żonaty, ma dwie córki.