Stypendyści – rok 2010

Przyznane stypendia – 2010 rok

1. Monika Balińska – ukończyła, z wyróżnieniem najlepszego ucznia, Szkołę Podstawową nr 8 w Lęborku, znaczące osiągnięcia w konkursach historycznych i sportowych, wychowawca: Dorota Kaiser, poparcie: Stanisław Jakonis – przewodniczący „S” oświatowej w Lęborku;
  2. Justyna Barzowska – klasa VI Szkoły Podstawowej nr IX w Wejherowie, znakomite wyniki w nauce (średnia 5,4), członek chóru, gra na flecie, wychowawca: Lucyna Kozielecka, poparcie: Celina Szulgo – przewodnicząca „S” oświatowej w Wejherowie i dyrektor: Olga Tomaszewska;
  3. Zofia Bączkowska – klasa II Gimnazjum nr 7 w Gdyni, b. dobre wyniki w nauce, dodatkowa nauka w szkole muzycznej (klarnet – opiekun: Katarzyna Rywalska), członek chóru, wychowawca: Edyta Szulkowska, poparcie: Ryszard Pipczyński – „S – PKP INTERCITY w Gdyni, Jacek Prędki – przewodniczący Sekcji „S” Kolejarzy – Region Gdański;
  4. Alicja Bielecka – klasa VI Szkoły Podstawowej nr 10 w Rumi, znakomite wyniki w nauce (średnia 5,6), osięgniecia sportowe (biegi), członek scholi parafialnej, laureat konkursu „Rodnoj Mowy” w Rumi, wychowawca: M. Kamińska, poparcie: Hanna Kowalewska-Minkiewicz – wiceprzewod. „S” oświatowej w Gdańsku, ks. proboszcz Tadeusz Gut, Benedykt Król – prezes UKS „Siódemka”;
  5. Monika Ciemińska – ukończyła I LO w Kościerzynie, b. dobre wyniki w nauce (średnia końcowa – 5,0), członek chóru szkolnego, wychowawca: Konrad Mańkiński, poparcie: Mieczysław Jabłonka – przewodniczący „S” Zakład Linii Kolejowych w Gdańsku;
  6. Agnieszka Dargacz – klasa III Gimnazjum nr 1 w Kościerzynie, świetne wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły (konkurs biblijny, konkurs ekologiczny – praca w zespole: „Pogromcy Śmieci”), wychowawca: Joanna Łącka, poparcie: Kazimierz Stoltmann – przewodniczący „S” oświatowej w Kościerzynie;
  7. Kamila Dobbek – kl. II Technikum Ekonomicznego w Gdyni, profil obsługi turystycznej, b. dobre wyniki w nauce (średnia 5,13), aktywny udział w życiu szkoły, w programie: „Walory turystyczne Orłowa – nauka pilotażu”, wychowawca: Tomasz Kąkol, poparcie: Andrzej Bogucki – „S” w ENERGA – OPERATOR S.A. w Gdańsku;
  8. Karol Głomski – ukończył Gimnazjum w Kolbudach, znakomite wyniki w nauce (średnia: 5,75), osiągnięcia w konkursach: chemicznym, matematycznym, ekologicznym, trenuje koszykówkę (jest w kadrze Pomorza), praca w szkolnym klubie wolontariatu, wychowawca: Teresa Czajkowska, poparcie: Izabela Rułkowska – przewodnicząca „S” oświatowej w Kolbudach;
  9. Błażej Grzyb – ukończył Gimnazjum w Wąglikowicach, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, wychowawca: M. Uchman, poparcie: Kierownik Oddziału NSZZ „Solidarność” w Kościerzynie – Józef Rymsza;
  10. Klaudia Jakubowska – kl. III LO nr V w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce („świadectwa z paskiem”) i opinie nauczycieli, zainteresowania: historia, politologia, kultura, wychowawca: Jerzy Majewski, poparcie: Krzysztof Pałkowski – przewodniczący „S” w Urzędzie Miasta Gdańsk;
  11. Aleksandra Janta – ukończyła Gimnazjum nr 19 w Gdyni, znakomite wyniki w nauce (średnia 5,5), praca w harcerstwie, wolontariacie, szkolnym kole teatralnym, wychowawca: Marek Kołodziej, poparcie: Marzena Krefta – przewodnicząca „S” w Urzędzie Miasta Gdynia;
  12. Wiktoria Januszewska – klasa V SP w Czarnej Wodzie, znakomite wyniki w nauce, dodatkowo uczęszcza do szkoły muzycznej (pianino, klarnet), chór szkolny, wychowawca: Alicja Kuchta, poparcie: Ewa Ceroń-Szmaglińska – przewodnicząca „S” oświatowej w Starogardzie Gd.;
  13. Michał Jasiński – klasa II Gimnazjum nr 26 w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, finalista ogólnopolskiego konkursu – j. niemiecki, aktywnie działa na rzecz szkoły, wychowawca: Danuta Hoszman, poparcie: Zbigniew Sikorski – przewodniczący „S” w Spółdzielni Mleczarskiej Polmlek-Maćkowy;
  14. Natalia Jażdżewska – klasa II Kaszubskiego LO w Brusach, bardzo dobre wyniki w nauce, osiągnięcia w konkursach: botaniczno-ekologicznym i regionalnym(ocena celująca z j. kaszubskiego), aktywnie działa na rzecz szkoły, wychowawca: Zbigniew Gierszewski, poparcie: Aleksandra Turowska – – przewodnicząca „S” oświatowej w Brusach;
  15. Aleksandra Justka – klasa II LO nr 1 w Starogardzie Gd., znakomite wyniki w nauce, sumienność, aktywny udział w życiu szkoły, zainteresowania: prawo, historia, wychowawca: Daniel Rutkowski, poparcie: Ewa Ceroń-Szmaglińska – przewodnicząca „S” oświatowej w Starogardzie Gd.;
  16. Weronika Karnath – klasa III Gimnazjum nr 2 w Pruszczu Gd., bardzo dobre wyniki w nauce, dodatkowo uczęszcza do szkoły języków obcych przy parafii w Pruszczu Gd., wychowawca: Monika Stanka-Wójcik, poparcie: Karol Guzikiewicz – wiceprzewodniczący „S” w Stoczni Gdańskiej i Lidia Bujak-Kasza – Opiekun szkolnego koła Wolontariatu,
  17. Kamila Kaźmierowska – ukończyła SP nr 5 w Gdańsku, znakomite wyniki w nauce (średnia 5,5), wicemistrzyni Polski w tenisie stołowym (debel, kategoria młodziczek), wychowawca: Maciej Łachwicz, poparcie: Katarzyna Wiśniewska-Krupa – przewodnicząca „S” w Centrum Techniki Okrętowej w Gdańsku;
  18. Natalia Korkuć – klasa III Technikum Ekonomicznego w Elblągu, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, wychowawca: Monika Oszwa, poparcie: Krzysztof Żmuda – przewod. „S” w Stoczni Północnej;
  19. Michał Kosznik – ukończył Szkołę Podstawową im. NSZZ „Solidarność” w Wąglikowicach, znakomite wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, wychowawca: U. Ebertowska, poparcie: Kierownik Oddziału NSZZ „Solidarność” w Kościerzynie – Józef Rymsza;
  20. Paweł Kreński – klasa VI Szkoły Podstawowej nr 3 w Kościerzynie, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywnie działa na rzecz szkoły, trenuje piłkę nożną, wychowawca: Grażyna Bela, poparcie: Andrzej Pufelski – Przewodniczący „S” w ZOZ-ie w Kościerzynie i Włodzimierz Duraj – wiceprezes Klubu sportowego „Santana” w Wielkim Klinczu;
  21. Bartłomiej Liss – ukończył Gimnazjum w Żelistrzewie, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, najlepszy sportowiec gimnazjum, wychowawca: Władysława Anisimowicz, poparcie: Bogusława Wirkus – wiceprzewodnicząca „S” w ZOZ-ie w Pucku;
  22. Maria Machlik – ukończyła LO nr 1 w Tczewie, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, zainteresowania: architektura i śpiew, wychowawca: Ewa Brzóska, poparcie: Alicja Olszewska – przewodnicząca „S” oświatowej w Tczewie;
  23. Agnieszka Maria Mazur – klasa III Gimnazjum nr 26 w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywnie działa na rzecz szkoły, działa w Caritasie (gospodarz klasy), wychowawca: Agnieszka Wietecha, poparcie: Zbigniew Sikorski – przewod. „S” w Spółdzielni Mleczarskiej Polmlek-Maćkowy;
  24. Jacek Mleczek – ukończył II Liceum Ogólnokształcące w Chojnicach, znakomite wyniki w nauce (98% punktów z matematyki – poziom rozszerzony), laureat konkursu „Wygraj Indeks” na PG, wychowawca: Michał Markowski, poparcie: Teresa Skubek – przewodnicząca „S” w Spółdzielni Inwalidów w Chojnicach, Bogdan Tyloch – kierownik Oddziału NSZZ „S” w Chojnicach;
  25. Kinga Mudlaff – klasa II LO nr 1 w Rumi, aktywny udział w życiu szkoły, wychowawca: Anna Kulikowska, poparcie: Mirosław Kamieński – przewodniczący „S” w Stoczni Marynarki Wojennej;
  26. Michalina Ochrymiuk – klasa VI SP nr 50 w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, wychowawca: Julita Demczuk-Gorniak, poparcie: Dariusz Puzdrowski – wiceprzewodniczący KZ „S” w Centrum Techniki Okrętowej w Gdańsku,
  27. Aleksandra Orszulak – ukończyła Gimnazjum nr 11 w Gdyni, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, wolontariacie, zainteresowanie medycyną, biologią, wychowawca: Lucyna Lewandowska, poparcie: Bożena Klińska wiceprzewodnicząca „S” w BOMI w Gdyni;
  28. Katarzyna Ratajczyk – klasa II Szkoły Mistrzostwa Sportowego nr 1 w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, osiągnięcia na poziomie krajowym w biegach na 100 i 200 m., wychowawca: Wiesława Herman, poparcie: Hanna Kowalewska-Minkiewicz – wiceprzewodnicząca „S” oświatowej w Gdańsku, Anna Sękowska – trener;
  29. Joanna Rekowska – ukończyła SP w Kaliszu k. Kościerzyny, znakomite wyniki w nauce (średnia 5,66), aktywny udział w życiu szkoły, wychowawca: Piotr Laska, poparcie: Anna Zagórska – przewodnicząca „S” w Zakładach Porcelany Stołowej „LUBIANA” SA;
  30. Robert Rudnik – ukończył LO nr II w Chojnicach, bardzo dobre wyniki w szkole i maturze (98% punktów z matematyki – poziom rozszerzony), studia na Politechnice Rzeszowskiej (kierunek: lotnictwo i kosmonautyka), wychowawca: Michał Markowski, poparcie: Wiesław Ostaszewski – przewodniczacy „S” w firmie POLIPOL Chojnice oraz Bogdan Tyloch – kierownik Oddziału „S” w Chojnicach;
  31. Bartosz Sieńkowski – klasa VI SP nr 11 w Tczewie, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, laureat konkursów historycznych, plastycznych, wychowawca: Michał Doliński, poparcie: Alicja Olszewska – przewodnicząca „S” oświatowej w Tczewie, Andrzej Bogucki, Bogumiła Niemcow – „S” w ENERGA-OPERATOR – Oddział Gdańsku;
  32. Aleksandra Surma – ukończyła Gimnazjum w Straszynie, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, zainteresowania: fotografia, wychowawca: Agata Patyna, poparcie: Paweł Flejszar – przewodniczący „S” oświatowej w Pruszczu Gd., Ludwik Jakubek – kierownik Oddziału „S” w Pruszczu Gd.;
  33. Maria Szczęsna – klasa III Gimnazjum w Kleszczewie Kościerskim, znakomite wyniki w nauce (średnia 5,78), aktywny udział w życiu szkoły, dyplomy konkursów, m. in. Biblijnego, wychowawca: Anna Tuchlin, poparcie: Ewa Ceroń-Szmaglińska – przewodnicząca „S” oświatowej w Starogardzie Gd.;
  34. Krystian Szczęsny – klasa III Gimnazjum w Kleszczewie Kościerskim, rewelacyjne wyniki w nauce (średnia 5,93), aktywny udział w życiu szkoły, laureat konkursów, m. in. Biblijnego – Ewangelia Św. Łukasza, wychowawca: Anna Tuchlin, poparcie: Ewa Ceroń-Szmaglińska – przewodnicząca „S” oświatowej w Starogardzie Gd.;
  35. Maciej Szczygeł – ukończył LO nr 1 w Starogardzie Gd., rozpoczyna studia na PG – budownictwo, bardzo dobre wyniki w nauce (na maturze: 92% matematyka – poziom rozszerzony, 100% – podstawowy), wolontariat w parafii, ratownik wodny, wychowawca: Wiesława Górska, poparcie: Alicja Olszewska – przewodnicząca „S” oświatowej w Tczewie, ks. proboszcz Tadeusz Brzeziński – Pelplin;
  36. Dominika Szwaba – ukończyła Gimnazjum w Goręczynie, rewelacyjne wyniki w nauce (średnia 5,93), znakomity występ i I miejsce w krajowym konkursie „S” – „od Jałty do Gdańska” i innych, , laureat konkursów historycznych, plastycznych, wychowawca: Katarzyna Jaskulska, poparcie: Kazimierz Waldowski – przewodniczący „S” w Porcie Gdynia i Ewa Tusk – przewodnicząca „S” oświatowej w Goręczynie;
  37. Zofia Tarasiuk – ukończyła Gimnazjum nr 11 w Gdyni, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, trenuje siatkówkę w klubie „Trefl Gdynia”, wychowawca: Lucyna Lewandowska, poparcie: Zdzisława Hacia – przewodnicząca „S” oświatowej w Gdyni, Ireneusz Marschall i Adam Banach – TREFL Gdynia;
  38. Bogusława Trella – ukończyła Gimnazjum nr 9 w Gdańsku, znakomite wyniki w nauce (średnia – 5,57), 100% – frekwencji, aktywny udział w szkolnym wolontariacie, trenuje curling i ćwiczy grę na gitarze, wychowawca: Stanisława Borzęcka, poparcie: Bożena Brauer – przewodnicząca „S” oświatowej w Gdańsku;
  39. Karolina Wesołowska – klasa IV Technikum nr 2 w Kwidzynie (hotelarstwo), bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, finalistka wojewódzkiego konkursu „Mistrz wiedzy hotelarskiej”, wychowawca: Anna Słota, poparcie: Magdalena Dolatta – przewodnicząca „S” oświatowej w Kwidzynie;
  40. Oskar Wilczyński – klasa II Gimnazjum nr 18 w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, zainteresowania: informatyka, wychowawca: Adam Dąbkiewicz, poparcie: Iwona Orszulak – przewodnicząca „S” w BOMI S.A. w Gdyni;
  41. Joanna Wilkowska – klasa VI Szkoły Podstawowej im. NSZZ „Solidarność” w Wąglikowicach, znakomite wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, wychowawca: Dorota Kutella-Burczan, poparcie: Kierownik Oddziału NSZZ „Solidarność” w Kościerzynie – Józef Rymsza;
  42. Paulina Wiśniewska – klasa III Gimnazjum w Żelistrzewie i Szkoła Muzyczna w Pucku (klasa fortepianu), bardzo dobre wyniki w nauce, członek orkiestry młodzieżowej we Władysławowie (flet), sukcesy w konkursach muzycznych i matematycznych, wychowawca: Ludwika Lange-Karsznia, poparcie Barbara Czyżykowska – przewod. „S” oświatowej w Pucku;
  43. Dominika Wróblewska – ukończyła Publiczne Katolickie Gimnazjum w Tczewie, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, członek chóru, wychowawca: Sebastian Marciniak, poparcie: Roman Gałęzewski – przewodniczący „S” w Stoczni Gdańskiej;
  44. Michał Zydek – klasa II Gimnazjum nr 33 w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, osiągnięcia w konkursach matematycznych, trenuje brydż sportowy, wychowawca: Marta Jażdżewska, poparcie: Maria Pikies – przewodnicząca „S” oświatowej w Żukowie;
  45. Agnieszka Żmudzka – ukończyła Zespół Sportowych Szkół Ogólnokształcących w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, osiąga znaczące wyniki w chodzie sportowym na poziomie krajowym, wychowawca: Elżbieta Krawczykiewicz, poparcie: Bożena Brauer – przewodnicząca „S” oświatowej w Gdańsku oraz Stanisław Lange – dyrektor KL Lechia Gdańsk.