Stypendyści – rok 2011

Przyznane stypendia – 2011 rok

• Anna Archacka – klasa II Gimnazjum nr 16 w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, wzorowy uczeń, wychowawca: Monika Wójcik, poparcie: Iwona Orszulak – przewodnicząca „S” w BOMI SA w Gdyni;
  • Żaneta Bagińska – ukończyła Gimnazjum w Wąglikowicach, bardzo dobre wyniki w nauce, wzorowy uczeń, wychowawca: Sławomir Grzyb, poparcie: Zarząd Regionu Gd. NSZZ „S”;
  • Eliza Banasik – klasa III, III LO w Gdańsku, znakomite wyniki w nauce, sukcesy muzyczne (gitara, śpiew, m.in. pieśni Jacka Kaczmarskiego i Agnieszki Osieckiej), poparcie: Barbara Markiewicz – sekretarz sekcji oświaty Regionu Gdańskiego. Wychowawca Agnieszka Golak w opinii pisze: Jest bardzo aktywna w szkole, wykonuje wiele prac (np. wolontariat), które wykraczają poza uczniowskie obowiązki;
  • Zofia Bączkowska – klasa II Gimnazjum nr 1 w Gdyni, bardzo dobre wyniki w nauce, dodatkowa nauka w szkole muzycznej (osiągnięcia muzyczne – klarnet – opiekun: Katarzyna Rywalska), członek chóru, wychowawca: Krystyna Stateczna, poparcie: Marek Reclaw – przewodniczący „S” w PKP INTERCITY w Gdyni oraz Jacek Prędki – przewodniczący Sekcji „S” Kolejarzy – Region Gdański;
  • Joanna Bławat – klasa II, I LO w Kościerzynie, bardzo dobre wyniki w nauce, wzorowa postawa, aktywny udział w życiu szkoły, wychowawca: Izolda Gulczyńska-Zalewska, poparcie: Waldemar Hetmański – przewodniczący „S” w Muzeum Kaszubskim we Wdzydzach, Józef Rymsza – kierownik Oddziału „S” w Kościerzynie;
  • Martyna Cierocka – klasa III Gimnazjum w Łęgowie, aktywny udział w życiu szkoły, w szkolnym kole „Caritas”, w konkursach recytatorskich, w poczcie sztandarowym, wychowawca: Marzena Flejszar, poparcie: „S” oświatowa w Pruszczu Gdańskim;
  • Jan Czapiewski – ukończył z wyróżnieniem Uniwersyteckie Katolickie LO w Tczewie, bardzo dobre wyniki z egzaminu maturalnego (matematyka – poziom podstawowy: 100%), aktywny udział w życiu szkoły, gra w orkiestrze dętej (puzon),wychowawca: Czesław Roczyński, poparcie: Magdalena Kubika-Netka – dyrygent Harcerskiej Orkiestry Dętej w Tczewie oraz Alicja Olszewska – przewodnicząca „S” oświatowej w Tczewie;
  • Stefan Demski – klasa III Uniwersyteckiego Katolickiego LO w Tczewie, osiąga bardzo dobre wyniki w nauce. Jak pisze wychowawca Maria Kowalina-Lubowiecka: Wzorowo spełnia wszystkie zasady zawarte w Szkolnym Etosie Katolika, poparcie: Alicja Olszewska – przewodnicząca „S” oświatowej w Tczewie;
  • Karol Giełdon – klasa II Uniwersyteckiego Katolickiego LO w Tczewie, osiąga bardzo dobre wyniki w nauce, wyróżnienia w wielu konkursach, w tym „Kangurze” matematycznym, dodatkowa nauka w diecezjalnej szkole organowej, wychowawca: Józef Madeja. W poparciu Alicja Olszewska – przewodnicząca „S” oświatowej w Tczewie, pisze: Angażuje się w różnego rodzaju przedsięwzięcia – uroczystości szkolne i inne – np. pielgrzymki. Jest wychowany w duchu patriotycznym i prezentuje wiele pozytywnych cech charakteru;
  • Agata Godzwon – ukończyła Gimnazjum nr 28 w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, dodatkowa nauka w szkole muzycznej (gitara), działalność w szkolnym wolontariacie, wychowawca: Halina Mężyk, poparcie: Hanna Minkiewicz – wiceprzewodnicząca „S” oświatowej w Gdańsku;
  • Klaudia Jakubowska – ukończyła V LO w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, finał krajowego konkursu historycznego (kierunek studiów: prawo), wychowawca: Jerzy Majewski, Krzysztof Pałkowski. Przewodniczący „S” w Urzędzie Miejskim w Gdańsku w poparciu pisze: Warto pomagać ambitnym dzieciom, które pomimo trudności życia codziennego z wielką determinacją zdobywają wiedzę. Polska potrzebuje dobrze wykształconych kadr, żeby wyciągnąć ten biedny kraj z zapaści;
  • Patrycja Jakubowska – ukończyła I LO w Starogardzie Gdańskim, bardzo dobre wyniki w nauce oraz z egzaminu maturalnego (kierunek studiów: budownictwo na PG), wychowawca: Grzegorz Kaczorowski, poparcie: Mirosław Kleina – zastępca przewodniczącego „S” w Destylarni Sobieski w Starogardzie Gd. i Zdzisław Czapski – kierownik Oddziału „S” w Starogardzie Gd.;
  • Michał Jasiński – klasa III Gimnazjum nr 26 w Gdańsku, laureat konkursu z języka niemieckiego, aktywnie działa na rzecz szkoły, wychowawca: Danuta Hoszman, poparcie: Zbigniew Sikorski – przewodniczący „S” w Spółdzielni Mleczarskiej Polmlek-Maćkowy;
  • Aleksandra Justka – klasa III, I LO w Starogardzie Gd., znakomite wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, wolontariat, zainteresowania: prawo, historia, wychowawca: Daniel Rutkowski, poparcie: Ewa Ceroń-Szmaglińska – przewodnicząca „S” oświatowej w Starogardzie Gd.;
  • Kamila Kaźmierowska – klasa II Gimnazjum nr 18 w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce (średnia 5,5), wicemistrzyni Polski w tenisie stołowym (kategoria młodziczek), wychowawca: Julia Stefaniak, poparcie: Paweł Drobniak – trener Sekcji Tenisa Stołowego MRKS Gdańsk. Katarzyna Wiśniewska-Krupa – przewodnicząca „S” w Centrum Techniki Okrętowej w Gdańsku, pisze w poparciu: Warto zauważyć, że Kamila doskonałe osiągnięcia w sporcie godzi z celującymi wynikami w nauce. Jest osobą, która mimo młodego wieku ma już wytyczone cele życiowe.
  • Michał Kosznik – klasa II Gimnazjum w Wąglikowicach, znakomite wyniki w nauce, wzorowy uczeń, wychowawca: Małgorzata Uchman, poparcie: Zarząd Regionu Gd. NSZZ „S”;
  • Jacek Kwiatkowski – klasa III Gimnazjum w Łęgowie, aktywny udział w życiu szkoły (poczet sztandarowy), dobre wyniki w konkursach geograficznym i chemicznym, wychowawca: Marzena Flejszar, poparcie: „S” oświatowa w Pruszczu Gdańskim;
  • Bożena Lorkowska – klasa III, VIII LO w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, wolontariat, osiąga wysokie wyniki w kolarstwie górskim (ognisko TKKF „Chełm-Spółdzielnia”), wychowawca: Ludmiła Wieremiejewicz, poparcie: Tadeusz Kornowski – przewodniczący „S” w ZKM Gdańsk sp. z o.o.;
  • Dominika Łacheta – klasa III Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego w Gdyni, znakomite wyniki w nauce (w tym matematyka, chemia – zamiar studiowania farmacji), wychowawca: Maciej Kornecki, poparcie: ks. prof. dr hab. Wojciech Cichosz – dyrektor szkoły, Zdzisława Hacia – przewodnicząca „S” oświatowej w Gdyni. Ks. Sławomir Decowski – proboszcz Parafii św. A. Boboli w Gdyni w poparciu pisze: Dominika bardzo dobrze się uczy, wzorowo się zachowuje i potrafi pomagać rodzicom w opiece nad młodszym rodzeństwem;
  • Zuzanna Matyjasik – klasa II Gimnazjum w Mikołajkach Pomorskich, bardzo dobre wyniki w nauce, udział w konkursach i w życiu szkoły, wychowawca: Teresa Antoniuk, poparcie: Krzysztof Żmuda – przewodniczący „S” w Stoczni Północnej;
  • Agnieszka Mazur – ukończyła Gimnazjum nr 26 w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, poparcie: Zbigniew Sikorski – przewodniczący „S” w Spółdzielni Mleczarskiej Polmlek-Maćkowy. Wychowawca Agnieszka Wietecha w opinii pisze: Uczennica wzorowa, ma doskonałą opinię, świetne wyniki w nauce, jej praca dla samorządu szkolnego i Caritasu jest wręcz nieoceniona. Uczennica jest odpowiedzialna, dojrzała, zawsze można na niej polegać.
  • Piotr Młyński – ukończył Gimnazjum w Wielkim Klińczu, znakomite wyniki w nauce, ukończył też Szkołę Muzyczną I stopnia w Kościerzynie (trąbka) i kurs ratownika wodnego, wzorowa postawa, aktywny udział w życiu szkoły, wychowawca: Regina Piechowska, poparcie: Grażyna Wołodzin – dyrektor szkoły oraz Grzegorz Urowski – przewodniczący i Celina Drozdowska – „S” oświatowa w Kościerzynie;
  • Anna Margaszewska – ukończyła I LO w Starogardzie Gdańskim, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, wolontariat, zamiar studiowania psychologii, wychowawca: Katarzyna Kozłowska, poparcie: Leszek Świeczkowski – przewodniczący „S” w Polpharmie Starogard Gd. oraz Ryszard Lis – przewodniczący „S” w PUK STARKOM sp. z o.o. w Starogardzie Gd.;
  • Kinga Mudlaff – klasa III, I LO w Rumi, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, wychowawca: Adriana Marasz, poparcie: Mirosław Kamieński – przewodniczący „S” w Stoczni Marynarki Wojennej;
  • Łukasz Peta – klasa III Technikum Hotelarskiego w Gdyni, bardzo dobre wyniki w nauce, uczestniczy w olimpiadach szkolnych i zawodach sportowych (trenuje m.in. piłkę nożną), wychowawca: Anna Spryszyńska, poparcie: Kazimierz Waldowski – przewodniczący „S” w Porcie Gdynia (III);
  • Martyna Pokrzywińska – ukończyła Gimnazjum w Lubni (będzie dojeżdżać do LO w Chojnicach), bardzo dobre wyniki w nauce, osiągnięcia recytatorskie („Rodno Mowa”), aktywny udział w życiu szkoły, wychowawca: Witold Malicki, poparcie: Aleksandra Turowska – przewodnicząca „S” oświatowej w Brusach;
  • Katarzyna Ratajczyk – ukończyła XII Liceum Ogólnokształcące z klasami sportowymi w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, osiągnięcia na poziomie krajowym w biegach na 100 i 200 m, poparcie: Hanna Minkiewicz – wiceprzewodnicząca „S” oświatowej w Gdańsku, Anna Sękowska – trener Klubu Sportowego AZS-AWFiS Gdańsk. Wychowawca klasy Wiesława Herman w opinii pisze: Podziwiam jej umiejętność łączenia nauki ze sportem. Ponadto jest osobą bardzo kreatywną, uczestniczyła aktywnie w życiu szkoły. W sytuacjach trudnych można było na niej zawsze polegać.;
  • Joanna Rekowska – klasa II Gimnazjum w Dziemianach, znakomite wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, sukces w konkursie „Poznajmy parki krajobrazowe Polski”, wychowawca: Joanna Turzyńska, poparcie: Anna Zagórska – przewodnicząca „S” w Zakładach Porcelany Stołowej Lubiana SA oraz Józef Rymsza – kierownik Oddziału „S” w Kościerzynie;
  • Miłosz Sawicki – klasa II Gimnazjum nr 18 w Gdyni, znakomite wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły oraz harcerstwie (prowadzi zastęp w drużynie „TWIERDZA”), sukcesy w konkursach szkolnych, poparcie: Andrzej Gigola – dyrektor szkoły oraz Zdzisława Hacia – przewodnicząca „S” oświatowej w Gdyni;
  • Karolina Sylka – ukończyła Gimnazjum w Łubianie, bardzo dobre wyniki w nauce, zainteresowanie językiem angielskim (100% – wynik z egzaminu po gimnazjum), udział w konkursach, wolontariat, wychowawca: Magdalena Gańska, poparcie: Anna Zagórska – przewodnicząca „S” przy Zakładach Porcelany Stołowej Lubiana SA i Józef Rymsza – kierownik Oddziału „S” w Kościerzynie;
  • Olena Szczepanik – klasa II Ogólnokształcącej Szkoły Sztuk Pięknych w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, poparcie: Tadeusz Grubich – przewodniczący „S” w Zarządzie Regionu Gd., wychowawca: Magdalena Janiszewska w opinii pisze: Olena w działaniach plastycznych czyni postępy – ma wyjątkowe poczucie koloru i kompozycji. Ponadto w tym roku szkolnym została odznaczona nagrodą PERŁY, którą szkoła nadaje uczniom za postawę względem kolegów, nauki i obowiązków.;
  • Maria Szczęsna – ukończyła Gimnazjum w Kleszczewie Kościerskim, znakomite wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, laureatka konkursu „Kampania wrześniowa 1939 na Pomorzu”, wychowawca: Anna Tuchlin, poparcie: Ewa Ceroń-Szmaglińska – przewodnicząca „S” oświatowej w Starogardzie Gd.;
  • Krystian Szczęsny – ukończył Gimnazjum w Kleszczewie Kościerskim, znakomite wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, laureat konkursów, m.in. biblijnego, wychowawca: Anna Tuchlin, poparcie: Ewa Ceroń-Szmaglińska – przewodnicząca „S” oświatowej w Starogardzie Gd.;
  • Marta Szpilman – ukończyła I Akademickie LO w Gdyni, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, wiele osiągnięć lekkoatletycznych (biegi, rzuty) oraz w judo, działalność w kołach naukowych przy PG, UG (pasja: chemia), wychowawca: Joanna Szynal-Gajewska, poparcie: Marzena Kreft– przewodnicząca „S” oświatowej w Urzędzie Miasta Gdyni;
  • Kornelia Tusk – ukończyła Gimnazjum w Goręczynie, znakomite wyniki w nauce, udział w finale ogólnopolskiego konkursu „W kalejdoskopie pamięci – Polska i Polacy w latach 1939-1989″ (organizowanego przez IPN), działalność ekologiczna, np. w programie „Najwyższa pora ratować kaszubskie jeziora”, wychowawca: Adela Plichta, poparcie: Ewa Tusk – przewodnicząca „S” oświatowej w Goręczynie;
  • Agnieszka Wajer – ukończyła Gimnazjum nr 3 w Kościerzynie, znakomite wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, wychowawca: Marta Góra, poparcie: Józef Rymsza – kierownik Oddziału „S’ w Kościerzynie. Dyrektor szkoły Lidia Walewska pisze: Jestem przekonana, że przyznane wsparcie finansowe umożliwi Agnieszce dalszy, ukierunkowany rozwój w dziedzinie nauk matematyczno-przyrodniczych. Będzie inwestycją w przyszłość tej utalentowanej, skromnej uczennicy.;
  • Jakub Wiczyński – ukończył Gimnazjum nr 1 w Starogardzie Gdańskim i szkołę muzyczną I stopnia (fortepian), znakomite wyniki w nauce (średnia 5,73), aktywny udział w życiu szkoły, poparcie: Ewa Ceroń-Szmaglińska – przewodnicząca „S” oświatowej w Starogardzie Gd. Wychowawca Ewa Błażyńska w opinii pisze: Marzeniem Jakuba są studia w zakresie inżynierii dźwięku, wynikające z jego pasji muzycznej, informatycznej i artystycznej.;
  • Paulina Wiśniewska – ukończyła Gimnazjum w Żelistrzewie i Szkołę Muzyczną w Pucku (klasa fortepianu), znakomite wyniki w nauce, członek chóru i młodzieżowej orkiestry instrumentalnej, sukcesy w konkursach muzycznych i matematycznych na szczeblu krajowym i regionalnym, wychowawca: Ludwika Lange-Karsznia, poparcie: Barbara Czyżykowska – przewodnicząca „S” oświatowej w Pucku;
  • Dawid Wróblewski – ukończył Gimnazjum w Miłoradzu, bardzo dobre wyniki w nauce, zainteresowania sportowe: głównie piłka nożna i siatkówka, aktywny udział w życiu szkoły, wychowawca: Sylwia Kaszuba, poparcie: Roman Gałęzewski – przewodniczący „S” w Stoczni Gdańsk;
  • Anastazja Wysocka – klasa III Gimnazjum nr 2 w Wejherowie, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywnie uczestniczy w życiu szkoły (koło teatralne) oraz w zawodach sportowych, wychowawca: Justyna Bonk, poparcie: Kazimierz Waldowski – przewodniczący „S” w Porcie Gdynia;
  • Maciej Zieliński – ukończył Gimnazjum w Kolbudach, znakomite wyniki w nauce, finalista mistrzostw Polski juniorów w szachach (klasyczne i szybkie-błyskawiczne) oraz w lekkoatletyce – sztafeta 4 x 100 m, wychowawca: Urszula Klimek, poparcie: Izabela Rułkowska – przewodnicząca „S” oświatowej w Kolbudach;
  • Michał Zydek – klasa III Gimnazjum nr 33 w Gdańsku, bardzo dobre wyniki w nauce, aktywny udział w życiu szkoły, znakomite wyniki na poziomie krajowym i międzynarodowym w programie „Odyseja Umysłu”, osiągnięcia w konkursach matematycznych, trenuje ponadto brydż sportowy i szachy, działalność w wolontariacie, wychowawca: Marta Jażdżewska, poparcie: Maria Pikies – przewodnicząca „S” oświatowej w Żukowie.