Stypendyści – rok 2004

Przyznane stypendia  – sierpień 2004 rok

1. Derengowski Przemysław – ukończył Gimnazjum nr 16 w Gdańsku (dostał się do LO nr III w Gdyni), zam. Gdańsk, znakomite oceny w nauce, zainteresowania: laureat konkursu historycznego, matematycznego, zawodów lekkoatletycznych i pływackich, poparcie:  Maria  Kakareko – wychowawca,  Komisja Terenowa NSZZ „S” Emerytów i Rencistów w Gdańsku

2. Dobrosielski Jakub – ukończył Gimnazjum Społeczne w Sopocie (dostał się do LO nr III w Gdyni), zam. Sopot, znakomite oceny (średnia 5,28), laureat olimpiad z języka angielskiego, konkursów wiedzy o kulturze amerykańskiej, brytyjskiej, członek klubu żeglarskiego, aktywnie uczestniczy w działalności Skansenu Archeologicznego w Sopocie (Klub Sopockich Grodzian) poparcie: Urszula Cherek – wychowawca, dyr. Jan Baranowski, KM dla Indywidualnych Członków  NSZZ „S” przy Zarządzie Regionu Gd.

3. Golicka Katarzyna – ukończyła Gimnazjum w Miłoradzu, zam. Miłoradz, znakomite wyniki w nauce, poparcie: Waldemar Zmarzlak – wychowawca, KM NSZZ „S” w Stoczni Gdańskiej

4. Gołaszewski Jan – uczeń IV kl. Technikum Łączności, zam. Gdańsk, bardzo dobre oceny (średnia 5,55), laureat konkursu „Ośmiu Wspaniałych” – jest wolontariuszem pomagającym osobom niewidomym, uczestnik olimpiady wiedzy technicznej, poparcie: Hanna Przybyłowska-Citko – wychowawca, Renata Piskozub, Ewa Gajowiak-Mykowska, dyr. Bogusław Szumichora, KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku

5. Grzędzińska Kamila – I klasa LO nr XIX w Gdańsku oraz IV klasy Szkoły Muzycznej II stopnia w Gdańsku, zam. Sopot, bardzo duże osiągnięcia w klasie wiolonczeli, liczne koncerty – także podczas imprez o charakterze charytatywnym, poparcie: Anna Sawicka, KZ NSZZ „S” w TP S.A. w Gdańsku,
6. Grzymała Alina – II klasa Gimnazjum nr 2 w Malborku, zam. Malbork, bardzo dobre wyniki w nauce, zainteresowania językowe (j. angielski) oraz sportowe, poparcie: Ewelina Bielicka – wychowawca, dyr. Stanisława Kowalska, KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Malborku

7. Jakusz Hanna – II klasa Gimnazjum w Przywidzu, zam. Przywidz,  b. dobre wyniki w nauce, duża aktywność sportowa oraz pochwały  za aktywną pracę na rzecz szkoły,  poparcie: Ewa Kozuń – wychowawca, Urszula Gibas, dyr. Teresa Przybycień, dyr. Tomasz Karkocki, kier. Teresa Baski, KZ NSZZ „S” przy Wojewódzkim Szpitalu Zakaźnym w Gdańsku

8. Jakusz Anna (siostra-bliźniaczka Hanny) – opinia – j.w.

9. Kąkolewski Jarosław – I klasa Klasycznego Liceum Katolickiego w Gdyni, zam. Gdynia, znakomite wyniki w nauce (średnia – 5,41 – najwyższa w szkole), poparcie: ks. dr Wojciech Cichosz, KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni
10. Klebba Karolina – I klasa LO w Pucku, zam. Puck, dobre wyniki w nauce, aktywne wspieranie działań charytatywnych, poparcie: Gabriela Babiarczyk – wychowawca, KZ NSZZ „S” przy SP ZOZ w Pucku,
11. Kloske Grzegorz – I klasa Gimnazjum w Krokowej, zam. Tyłowo, bardzo dobre wyniki w nauce, laureat konkursów recytatorskich i językowych, poparcie: Monika Bergmann – wychowawca, KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Pucku

12. Literska Anna – ukończyła Gimnazjum nr 1 w Kościerzynie, zam. Kościerzyna, bardzo dobre wyniki w nauce, działalność w Kościerskim Centrum Wolontariatu, poparcie: Katarzyna Fermig, KZ NSZZ „S”  PKP – Zakład Linii Kolejowych w Gdańsku
 13. Mallek Magdalena – ukończyła Gimnazjum nr 10 w Gdyni,  zam. Gdynia, bardzo dobre wyniki w nauce, różnorodna działalność – np. na rzecz Hospicjum Św. Wawrzyńca w Gdyni, poparcie: Magdalena Dąbrowska – wychowawca, KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni

14. Matusiewicz Monika – I klasa Gimnazjum  Sportowego w Gdyni, bardzo dobre oceny, zajmuje wysokie miejsca w gimnastyce artystycznej – na poziomie krajowym, poparcie: Barbara Sicińska – wychowawca, klub UKS „Jantar” : Magdalena Kacprzak – trener, KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni

15. Mielewczyk Wioleta – II klasa Gimnazjum w Sierakowicach; zam. Sierakowice; bardzo dobre wyniki w nauce, poparcie: Stanisław Węsierski – wychowawca, KM NSZZ ”S” w Stoczni Północnej Gdańsk

16. Pakuła Łukasz – I klasa LO nr III w Gdyni, zam. Gdynia, znakomite wyniki w nauce, laureat konkursów: biologicznego, chemicznego, matematycznego, informatycznego, poparcie: Justyna Raulin, KZ NSZZ „S” Stoczni Marynarki Wojennej w Gdyni

17. Piątkowska Agnieszka – I klasa LO nr 1 w Gdańsku, zam. Gdańsk, dobre wyniki w nauce, aktywna działalność społeczno-charytatywna oraz w ZHR, poparcie: Bożena Kochanowska – wychowawca, dyr. Andrzej Nowakowski, KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku

18. Ptaszek Kacper – ukończył gimnazjum w Zespole Szkół Łączności w Gdańsku, zam. Gdańsk, znakomita średnia ocen (6,0), gra w szachy, udziela się w świetlicy CARITASU – „Rodzina Kolpinga”, prowadzących świetlice terapeutyczne, poparcie: Marcin  Jaroszyński – wychowawca, Renata Piskozub, Barbara Brzozowska, dyr. Bogusław Szumichora, KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku

19. Rajmer Amanda – klasa VI Szkoły Podstawowej nr 2 w Kościerzynie, zam. Kościerzyna, bardzo dobre wyniki w nauce i zachowaniu, aktywny udział w zajęciach koła regionalnego, poparcie: dyr. Dagmara Korzeniowska, Oddział ZR NSZZ „S” w Kościerzynie

20. Rybka Katarzyna – V klasa Szkoły Podstawowej nr 3 w Starogardzie Gd., bardzo dobre wyniki w nauce, poparcie: dyr. Barbara Gabriel, KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Starogardzie Gd., Oddział NSZZ „S” w Starogardzie Gd.

21. Szlabowska Joanna – I klasa gimnazjum (ukończyła Szkołę Podstawową nr 12 w Tczewie), znakomite wyniki w nauce: średnia 5,4, talenty językowe: oprócz języka angielskiego także język niemiecki i hiszpański, poparcie: Hanna Wyka – wychowawca, KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Tczewie

22. Tessen-Węsierska Agnieszka – ukończyła LO nr I w Tczewie, zam. Tczew, zainteresowanie: języki obce – kursy korespondencyjne, poparcie: Katarzyna Olejnik – wychowawca, KM NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej

23. Wilma Ramona – ukończyła Gimnazjum nr 1 w Starogardzie Gd., dobre wyniki w nauce, wzorowe zachowanie, zainteresowania muzyczne, angażuje się w rozwijanie zainteresowań kulturalnych dzieci i młodzieży specjalnej troski w ramach Fundacji „Nuta Nadziei”,  poparcie: Joanna Kozłowska – wychowawca, Artur Cybula, dyr. Magdalena Wąsowicz, prezes Zofia Kirsenstein, NSZZ Policjantów – KPP Starogard Gdański

24. Wiśniewska Zofia – uczennica III kl. Gimnazjum, zam. Krokowa, siedmioosobowa rodzina,  bardzo dobra średnia ocen – 5,2, zainteresowanie matematyką, jeździ do Szkoły Muzycznej w Pucku (obój), pomaga innym, śpiewa w chórze, poparcie: Celina Schulz – wychowawca, KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Pucku

25. Wołowicz Paweł – II klasa Gimnazjum w Sławęcinie k. Chojnic, zam. Ogorzeliny, znakomite wyniki w nauce, dodatkowo szkoła muzyczna: fortepian, poparcie: Grażyna Szumska, dyr. Krzysztof Leniec, dyr. Wojciech Daszkowski, dyr. Elżbieta Opiela, KZ NSZZ „S” w PKS przy PKS Chojnice, KZ NSZZ „S” przy ŻBM ZREMB Chojnice SA, KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Chojnicach, Oddział ZR NSZZ „S” w Chojnicach

26. Wołowicz Piotr (brat – bliźniak Pawła) – opinia – j. w.

27. Zakrocka Anna – ukończyła Gimnazjum nr 8 przy ZSzŁączności, zam. Gdańsk, znakomite oceny – średnia 5,81, finalistka wojewódzkich edycji konkursów: matematycznego – „Kangur”, chemicznego, fizycznego, z j. niemieckiego, poparcie: Katarzyna Olejnik – wychowawca, Barbara Brzozowska, Renata Piskozub, dyr. Bogusław Szumichora, Jerzy Sachse, KM „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku oraz KM „S” Stoczni Gdańskiej

28. Zawalich Małgorzata – ukończyła II LO w Gdańsku, zam. Gdańsk, bardzo dobre wyniki w nauce: 5,2 – świadectwo końcowe i 5,0 – egzamin dojrzałości, zainteresowania biologiczne, poparcie: Zofia Kulczykowska – wychowawca, KM NSZZ ”S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku.