Jesteście z nami już 20 lat. Dziękujemy!

„Będziemy dokumentować wydarzenia z życia Związku, konflikty, radości i kłopoty towarzyszące naszej rzeczywistości. Postaramy się doradzać, informować, krytykować (konstruktywnie) i pokrzepiać” – to fragment wstępu od redakcji skierowanego do Czytelników pierwszego numeru „Magazynu Solidarność”, wydanego w kwietniu 1994 r. To już 20 lat. Mamy nadzieję, że nasi Czytelnicy potwierdzą, iż dotrzymaliśmy słowa.

„Magazyn Solidarność” był efektem pomysłu Jacka Rybickiego, pełniącego wtedy funkcję przewodniczącego Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, który negatywnie oceniał kondycję ówczesnych mediów. Tak wtedy pisał: „Dzisiaj wyzwolone z cenzorskich okowów mass media przeżywają wszystkie trudności wieku komercji – agresja, podatność na wpływy, pogoń za sensacją, brak odróżnienia komentarza od informacji, czy wreszcie – niestety – operowanie półprawdami – to tylko niektóre z przypadłości, których skutki nie ominęły również naszego Związku”. Alternatywą dla Czytelnika miał być „Magazyn Solidarność”.

Kiedy przewodniczącym ZRG został Janusz Śniadek, a potem Krzysztof Dośla, idea tworzenia pisma dla związkowców była nadal kontynuowana. W ciągu 20 lat byliśmy świadkami, relacjonowaliśmy i komentowaliśmy dla Państwa przeobrażenia polskiego systemu gospodarczo-społecznego oraz ważne dla Polski wydarzenia, w tym m.in. przystąpienie do Unii Europejskiej. W tym czasie „Solidarność” musiała odpowiedzieć na nowe oczekiwania jej członków wobec samego Związku oraz zmieniającej się rzeczywistości społeczno-gospodarczej i politycznej Polski. My także staraliśmy się być rzetelnymi obserwatorami i komentatorami tych zmian.

magazyn 4-2014.indd

Zawsze interesowały nas sprawy społeczne, dlatego pisaliśmy o bezrobociu, piętnowaliśmy umowy na czarno, a potem zjawisko umów śmieciowych. Niestety, musieliśmy niejednokrotnie pokazywać zakusy rządu na zmiany w kodeksie pracy i ustawie o związkach zawodowych.  Relacjonowaliśmy akcje związkowe, manifestacje i pikiety, które podejmowaliśmy w obronie praw pracowniczych i ogólnospołecznych.

Ważne są dla nas katolickie korzenie „Solidarności”. Byliśmy z Ojcem Świętym Janem Pawłem II podczas jego pielgrzymek w Polsce, ale także relacjonowaliśmy pielgrzymki ludzi „Solidarności” do Rzymu i na Jasną Górę.

Dokumentowaliśmy wizyty i rozmowy z wieloma znamienitymi osobami, byli wśród nich m.in.: abp Tadeusz Gocłowski, abp Sławoj Leszek Głódź, śp. Lech Kaczyński, prof. Gary S. Becker, laureat Nagrody Nobla z dziedziny ekonomii za rok 1992, Czesław Miłosz, noblista z 1980 r., Ryszard Kukliński w 1998 r., Jacek Taylor, obrońca w procesach politycznych, śp. Maciej Płażyński, Jarosław Kaczyński, socjolog prof. Jadwiga Staniszkis, ekonomista Stefan Portet, ekonomista prof. Ryszard Bugaj, prawnik prof. Jakub Stelina, socjolog prof. Marek Latoszek, senator RP Grzegorz Bierecki.

Cieszyło nas, kiedy mogliśmy pokazywać dobre przykłady z życia związkowych organizacji zakładowych i dobrze funkcjonujących zakładów pracy, które zatrudniają pracowników na godnych warunkach. Jedną z naszych stałych publikacji są reportaże z działalności komisji zakładowych.

Pisali dla nas m.in.: Leszek Biernacki (pierwszy redaktor naczelny), Ewa Tomaszewska, Mira Mossakowska, Barbara Szczepuła, Wiesława Kwiatkowska, Jarosław Wierzchołowski, Marta Pióro, Elżbieta Banecka, Dorota Trela-Godzwon, komentował rzeczywistość rysunkami Marian Matocha, którego zastąpił Jan Dobosz, fotografowali: Maciej Kostun, Janusz Bałanda-Rydzewski oraz Wojciech Milewski i Paweł Glanert, ci dwaj ostatni współpracują z nami do dziś.

Obecnie „Magazyn Solidarność” kierowany przez Małgorzatę Kuźmę redagują: Artur S. Górski, Adam Chmielecki i Olga Zielińska, opracowaniem graficznym zajmuje się Ryszard Kuźma, a kolportażem i rozliczeniami finansowymi Roman Stegart. Współpracują z naszą redakcją: Maria Giedz, która oprowadza nas po regionie, prawnicy dr Waldemar Uziak, Maria Szwajkiewicz, Tomasz Gryczan, Łukasz Sulej, udzielający wielu przydatnych porad prawnych.

I dzisiaj, niestety, większość mediów przedstawia zafałszowany obraz rzeczywistości. A my nadal na naszych stronach piętnujemy przypadki łamania praw pracowniczych, krytykujemy naganne poczynania władzy. Ale także staramy się być z Wami poprzez pokazywanie naszego życia związkowego, przypominanie historii Związku i Polski, przedstawianie poglądów ciekawych ludzi.

Jesteśmy wdzięczni naszym przyjaciołom, którzy są z nami od tylu lat. Szczególnie podziękować chcemy organizacjom związkowym, które prenumerują „MS” dla swoich członków, niektórzy dla wszystkich.

– „Magazyn” potrzebuje Państwa przyjaźni i życzliwości. Tylko z pomocą Państwa możemy być lepsi – to apel, kierowany do Czytelników pierwszego numeru w kwietniu 1994 r. Chcielibyśmy, abyście – Drodzy Czytelnicy – i dziś potraktowali go jako nadal aktualny.

Mówili na łamach „Magazynu Solidarność”

Lech Kaczyński

„Gdybyśmy porównali walkę o miejsce w nowej strukturze społecznej do biegu na 10 kilometrów, to ludzie związani z władzą – współpracownicy i pracownicy służb specjalnych, ludzie aparatu partyjnego, dyrektorzy wielkich przedsiębiorstw, oczywiście nie wszyscy – startowali do tego biegu od razu z 7. kilometra. Gdyby i mnie przyszło ścigać się z rekordzistą świata, a jestem przecież 45-letnim niewysportowanym panem, to gdybym startował z 7. kilometra, wygrałbym z łatwością. Ci ludzie byli w sposób zasadniczy uprzywilejowani”. (MS 2/1994)

Gary S. Becker