Rozwój związku

Związek zawodowy to organizacja pracowników, którzy  wspólnie reprezentują swoje interesy wobec pracodawcy aby uzyskać:

• godne i bezpieczne warunki pracy
  • lepsze wynagrodzenie
  • płace za nadgodziny
  • premie
  • sprawiedliwą ocenę pracowników
  • możliwość awansu
  • dobrą atmosferę w pracy

Ustawa o Związkach Zawodowych mówi, że reprezentatywną organizacją pracowników do rozmów z pracodawcą jest tylko związek zawodowy. W Polsce prawa pracownicze regulowane są przez Kodeks Pracy, lecz organizacja zakładowa może wynegocjować dużo lepsze zapisy wewnątrzzakładowe niż te ogólnie obowiązujące np. Układ Zbiorowy Pracy. Jak widać jeśli nie ma związków zawodowych pracownicy muszą często  godzić się na  urągające warunki pracy i płacy.

Wystarczy 10 pracowników aby założyć organizację związkową. Osoby te wypełniają deklaracje członkowską i wybierają spośród siebie 3 reprezentantów chronionych prawem.

Deklaracja członkowska…>>

Pakiet startowy

• Uchwała ws. założenia Zakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność”
  • Wniosek o rejestrację
  • Lista osób, które zadeklarowały przynależność do NSZZ „Solidarność”

Pobierz docx…>>
pobierz pdf…>>

Z wypełnionymi dokumentami  zgłoście się do Działu Organizowania i Rozwoju Związku w Zarządzie Regionu Gdańskiego przy ul. Wały Piastowskie 24 I piętro pokój 105. Tutaj organizacja zostanie zarejestrowana w Regionalnym Rejestrze Organizacji i otrzymacie stosowne zaświadczenie. Pracodawca zostaje powiadomiony oficjalnym pismem (tryb dostarczenia do uzgodnienia).

Praktyczne rady

1. Porozmawiaj z kolegami, może myślą podobnie.
  2. Skontaktuj się z naszym Działem Organizowania i Rozwoju Związku. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i odpowiemy na pytania.
  3. Zorganizuj zebranie z pracownikami, najlepiej poza zakładem pracy, omówcie dręczące Was problemy. Zaproponuj założenie związku zawodowego.
  4. Nie musicie tworzyć nowego związku, możecie przyłączyć się do nas a otrzymacie pełne wsparcie! NSZZ „ Solidarność” oferuje pomoc prawników, ekonomistów a także działaczy. Pamiętaj, pracodawca uzbrojony jest w pomoc prawną i ekonomiczną.
  5. Bądź w stałym kontakcie z pracownikami Działu Organizowania i Rozwoju w naszym regionie. Weź deklaracje związkowe i zawsze miej je przy sobie im więcej Was w zakładzie pracy tym więcej możecie zrobić.

GRATULUJEMY!!! Założyliście związek zawodowy w swoim zakładzie pracy.

Gratulacje to nie wszystko, nie będziemy Was oszukiwać: teraz rozpoczęliście trudną i żmudną ale satysfakcjonującą pracę.

Pomożemy Wam przy

• dokumentacji  związkowej
  • przeszkolimy zakresu prawa pracy i prawa związkowego a także przygotujemy do negocjacji z pracodawcą

Negocjacje to podstawa każdego porozumienia, musicie nauczyć się tej trudnej sztuki aby odnieść sukces.

Nie obawiaj się, nie jesteś sam „ Solidarność” to nie tylko słowo to MY! Pomagamy i wspieramy się solidarnie. Pamiętaj, że NSZZ to NIEZALEŻNE Samorządne Związki Zawodowe i niezależnie od pracodawcy prowadzą działalność w obronie praw pracowniczych.

Pracodawca może próbować Was zniechęcić do pracy związkowej, czasem manipuluje załogą w celu skłócenia Was albo udaje, że jest po Waszej stronie żeby Was zmylić. Ta droga nie jest łatwa ale będziemy zawsze Was wspierać i pomagać co nie znaczy, że załatwimy coś za Was. To Wasza organizacja i Wasz pracodawca, to do Wy jesteście niezależni i samorządni!

Nigdy nie zapominaj, że związek zawodowy tworzą ludzie. To oni wybrali Was do władz zakładowych. To oni muszą czuć i widzieć, że jesteście z nimi a nie obok nich.

Rozmawiajcie i pytajcie o ich zdanie to droga do sukcesu i silnej organizacji.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej