Przewodniczący Zarządu Regionu

Krzysztof Dośla

Przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego od 2002 r.

Po ukończeniu Liceum morskiego od 1980 do 1992 r. był marynarzem, pływał na statkach dalekomorskich. Ukończył studia na Uniwersytecie Gdańskim na Wydziale Prawa i Administracji. Do NSZZ „Solidarność” należy od 1980 r. W 1992 r. rozpoczął pracę w Komisji Międzyzakładowej „S” holdingu Polskich Linii Oceanicznych, najpierw jako zastępca przewodniczącego, a następnie jako przewodniczący. Od 1993 r. wspierał jako wolontariusz Dział Szkoleń Zarządu Regionu Gdańskiego.W latach 1995-1998 był członkiem Zarządu Regionu Gdańskiego. W latach 1993–2010 był członkiem Rady Sekcji Krajowej Marynarzy i Rybaków. W 2002 r. wybrany został na przewodniczącego Zarządu Regionu Gdańskiego. Funkcje tę pełni do dzisiaj. Jest członkiem Komisji Krajowej od 2002 r. Został wybrany na członka Prezydium KK w kadencji w latach 2006-2010. W tym samym czasie był również członkiem Zespołu ds. Dialogu Społecznego Komisji Trójstronnej ds. Społeczno-Gospodarczych. Od 2002 r. natomiast jest wiceprzewodniczącym Wojewódzkiej Komisji Dialogu Społecznego.

Odkąd podjął pracę w Związku musiał ograniczyć swoje hobby, jakim są góry. Swoja pasje odziedziczył po ojcu. Mieszka w Pucku wraz z żoną Renatą i córką Magdaleną.

Byli przewodniczący ZRG:

Lech Wałęsa, przewodniczący Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” od lipca 1981 (od 1980 przewodniczący MKS i MKZ) do 1989

Bogdan Borusewicz, przewodniczący Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” od stycznia 1989 r. (jako Tymczasowy Zarząd Regionu Gdańskiego), a od lutego 1990 do 1992 – przewodniczący Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”

Jan Hałas, przewodniczący Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” od kwietnia 1992 do lutego 1993

Jacek Rybicki, przewodniczący Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” od marca 1993 do czerwca 1998

Janusz Śniadek, przewodniczący Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” od czerwca 1998 do września 2002

Byli przewodniczący Zarządu Regionu