Prawne skutki wydziedziczenia

Poprzez wydziedziczenie osoby z kręgu spadkobierców ustawowych (dzieci, małżonek, rodzice) są wykluczone od dziedziczenia, jak również tracą prawo do zachowku. Przyczyny wydziedziczenia powinny być ujęte przez spadkodawcę w treści testamentu i stanowią zamknięty katalog.

Spadkodawca może pozbawić uprawnionego do zachowku, jeśli:
1. wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego,
2. dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci lub,
3. uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.

Jeśli przyczyna uzasadniająca wydziedziczenie bądź w ogóle nie istniała, bądź też spadkodawca przebaczył przed sporządzeniem testamentu, wydziedziczenie jest nieważne. Dowód przebaczenia spoczywa na wydziedziczonym. Dowód ten może być przeprowadzony w jakikolwiek sposób przewidziany w kodeksie postępowania cywilnego.

Istotnym jest, że samo wydziedziczenie danej osoby nie oznacza wykluczenia zstępnych wydziedziczonego z kręgu uprawnionych do zachowku.

Przykładowo: wydziedziczając swego syna, który po założeniu własnej rodziny zerwał kontakt z rodzicami, jego uprawnienie do zachowku po rodzicach przejdzie na jego własne dzieci, jeżeli owe dzieci nie zostaną również formalnie wydziedziczone.

Stan prawny na 22.06.2016 r.

Maria Szwajkiewicz