Czy świadczenie 500+ podlega rozliczeniu w PIT?

Zagadnienie:

W sytuacji, gdy wiele rodzin otrzymuje świadczenie wychowawcze, zwane potocznie 500+ pojawiają się pytania, czy należy to świadczenie wykazać w rozliczeniu rocznym PIT?

Odpowiedź:

Przede wszystkim, co należy podkreślić, świadczenie wychowawcze otrzymane na podstawie przepisów ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci jest zwolnione od podatku. W konsekwencji oznacza to, że instytucje, wypłacające świadczenie 500+ nie wysyłają świadczeniobiorcom informacji o wypłaconych w danym roku podatkowym kwotach.

W zeznaniu rocznym, wysyłanym do urzędu skarbowego do końca kwietnia każdego roku, rozlicza się jedynie dochody opodatkowane.

Są to m.in. dochody z pracy, działalności wykonywanej osobiście (chociażby zawarte z przedsiębiorcami umowy zlecenie czy o dzieło), działalności gospodarczej czy najmu bądź dzierżawy. Świadczenie wychowawcze do nich nie należy i nie podlega rozliczeniu w PIT.

Co więcej, rodzice pobierający świadczenia na dzieci z programu 500+ nadal mogą skorzystać z ulgi prorodzinnej – jako odliczenia od podatku za 2016 rok.

Stan prawny na 8.03.2017 r.

Maria Szwajkiewicz