Przedwstępna umowa o pracę

Umowa przedwstępna o pracę nie została unormowana w ustawie kodeks pracy. Brak takiego unormowania nie prowadzi jednak do wniosku o niedopuszczalności zawarcia takiej umowy.

Zgodnie bowiem z przepisem art. 300 KP w sprawach nieuregulowanych przepisami prawa pracy, stosuje się odpowiednio do stosunków pracy przepisy kodeksu cywilnego, jeżeli nie są one sprzeczne z zasadami prawa pracy.

W sprawie dopuszczalności zawierania umów przedwstępnych z pracodawcą wypowiedział się Sąd Najwyższy w wyroku z 21 czerwca 1972 r. (III PZP 13/72, OSNCP 1972/11, poz. 201) uznając za dopuszczalne zawarcie umowy, przez którą strony zobowiązują się do zawarcia umowy o pracę – umowa przedwstępna – art. 389 k.c.

Przedwstępna umowa powinna określać istotne postanowienia umowy przyrzeczonej. W przypadku umowy o pracę istotne postanowienia umowy wskazane są w przepisie art. 29 § 1 KP i dotyczą przede wszystkim rodzaju umowy oraz warunków pracy i płacy.

Umowa przedwstępna może być zawarta w dowolnej formie (ustnej lub pisemnej), jednakże tylko w przypadku gdy umowa przedwstępna była zawarta na piśmie (skutek silniejszy) pracownik może żądać od drugiej strony zawarcia umowy przyrzeczonej ewentualnie dochodzić nawiązania stosunku pracy na drodze postępowania sądowego.

Maria Szwajkiewicz