Czy kserokopia ma moc dowodową?

Czy dołączone przez powoda do pozwu zwykłe (niepoświadczone za zgodność z oryginałem) kserokopie dokumentów nie mają żadnej mocy dowodowej tylko dlatego, że nie złożono ich oryginałów?

Przykład:
Pracodawca wypowiedział pracownikowi umowę o pracę, a pracownik odwołał się od tego wypowiedzenia do sądu, dołączając dowody w postaci dokumentów – kserokopii nie poświadczonych za zgodność z oryginałem przez notariusza albo pełnomocnika, będącego adwokatem, radcą prawnym lub rzecznikiem patentowym lub radcą Prokuratorii Generalnej Skarbu Państwa.

Czy w takim przypadku sąd uwzględni dołączone do pozwu dokumenty?

Odpowiedź:
Może się zdarzyć, że pozwany (w tym przypadku pracodawca) już w odpowiedzi na pozew zażąda złożenia oryginałów lub kopii poświadczonych za zgodność z oryginałem dokumentów i wówczas powód ma obowiązek zastosować się do tego żądania jeszcze przed rozprawą (art. 129 § 1 k.p.c.).

Ponadto, orzecznictwo sądowe stoi na stanowisku, że powołane przez stronę dowody z określonych dokumentów załączonych do pozwu lub innego pisma procesowego w formie niepoświadczonych kserokopii wprawdzie nie stanowią dowodów z dokumentów, o których mowa w art. 244 i art. 245 k.p.c., nie są jednak pozbawione mocy dowodowej.

Dopóki sąd ani strona przeciwna nie zakwestionuje ich i nie zażąda złożenia oryginałów dokumentów, stanowią one jeden ze środków dowodowych, przy pomocy których strona może udowodnić fakty istotne dla rozstrzygnięcia sprawy.

Stan prawny na 10.08.2016 r.
Maria Szwajkiewicz