Dane osobowe podczas wakacji

O tym, jak bezpiecznie zachować się w różnych wakacyjnych sytuacjach zwraca uwagę Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych (GIODO).

GIODO informuje o tym, że pracownicy hoteli, ośrodków wczasowych czy pensjonatów nie mogą żądać, byśmy na potrzeby spisania naszych danych pozostawili im na jakiś czas swój dowód osobisty. Przetrzymywanie dowodu osobistego jest wykroczeniem i może stanowić zagrożenie. Ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych przesądza, że dowód osobisty może zatrzymać jedynie ten podmiot, któremu takie uprawnienie przyznaje przepis innej ustawy, zaś zatrzymanie cudzego dowodu osobistego przez podmioty nieuprawnione stanowi wykroczenie. Grozi za to kara ograniczenia wolności albo grzywny.

Przykładowo, osoba wypożyczająca sprzęt turystyczny, żądająca dowodu w zastaw, może pozostawać w zmowie z inną osobą, która udziela kredytów, albo sprzedaje sprzęt na raty i wówczas możemy się za kilka miesięcy dowiedzieć, że nie spłacamy jakiegoś obciążającego nas zobowiązania finansowego, bo ktoś, mając nasz dowód w ręku, w naszym imieniu zawarł umowę, za którą teraz my jesteśmy odpowiedzialni.

GIODO radził więc, by w sytuacjach, gdy ktoś żąda naszego dowodu osobistego w zastaw, zostawiać inny dokument potwierdzający tożsamość, np. legitymację służbową, lub wpłacać kaucję.

Maria Szwajkiewicz