Pracodawca nie rozliczy rocznego PIT-u

Zmiana przepisów prawa wykluczyła możliwość  złożenia zeznania rocznego od dochodów uzyskanych od 1 stycznia 2017 r. za pośrednictwem pracodawcy. Rozwiązanie to ma zastosowanie także w przypadku, gdy podatnik nie korzysta z ulg i odliczeń i nie chce rozliczać się z małżonkiem.

Dochody za 2017 rok trzeba będzie więc rozliczyć samemu. Istnieją jednak w tym zakresie dwie możliwości. Pierwsza to samodzielne sporządzenie deklaracji PIT, między innymi na podstawie informacji uzyskanych od pracodawcy. Druga, to sporządzenie zeznania PIT-37 przez urząd skarbowy. Wniosek w tej sprawie można złożyć do 15 kwietnia. Na podstawie informacji zawartych we wniosku oraz informacji przekazanych od pracodawców lub organów rentowych, urząd skarbowy przygotuje zeznanie podatkowe. Przygotowane zeznanie można zaakceptować lub odrzucić, bez możliwości wprowadzenia zmian. Co równie istotne, wszystko odbywa się elektronicznie.

Pozostała natomiast możliwość sporządzania zeznań rocznych dla emerytów i rencistów przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Jak podaje ZUS, na przełomie stycznia i lutego 2018 r. będzie wysyłał deklaracje podatkowe PIT-40A/11A za 2017 rok. Deklaracje otrzymają wszystkie osoby, które w 2017 roku chociaż raz pobrały świadczenie z ZUS.

Łukasz Sulej