PIT pomoże rozliczyć urząd skarbowy

Do dnia 16 kwietnia 2018 r. można za pomocą strony internetowej złożyć wniosek PIT-WZ, a urząd skarbowy przygotuje dla nas deklarację podatkową PIT-37.

PIT-WZ to wniosek o sporządzenie zeznania podatkowego przez urząd skarbowy. We wniosku należy przekazać urzędowi informacje o korzystaniu z odliczeń od podatku lub dochodu, np. z tytułu przysługującej ulgi na dzieci, wydatków na cele rehabilitacyjne, podwyższonych kosztów uzyskania przychodów czy przekazaniu 1 procenta podatku na rzecz wybranej organizacji pożytku publicznego.

Urząd skarbowy, na podstawie przekazanych danych oraz informacji od pracodawców lub organów rentowych, przygotuje PIT-37 i udostępni go na portalu podatkowym. Nam pozostanie zaakceptowanie lub odrzucenie przygotowanej przez urząd deklaracji.

Wniosek PIT-WZ może złożyć każdy, kto uzyskał w 2017 r. przychody wykazane przez płatników lub organy rentowe w informacjach: PIT-11, PIT-R, PIT-8C, PIT-40A/PIT-11A. Nie ma znaczenia, czy rozliczamy się samodzielnie, wspólnie z małżonkiem, czy jako osoba samotnie wychowująca dzieci. Więcej o PIT-WZ na stronie internetowej https://www.finanse.mf.gov.pl/web/wp/pp/wniosek-o-sporzadzenie-zeznania-pit-wz.

Stan prawny na 11.04 2018 r.

Łukasz Sulej