Wyrok do odbioru w supermarkecie

Wraz z nowym rokiem zmienił się sposób komunikacji między sądami i prokuraturami a obywatelami. W wyniku przetargu na obsługę korespondencji organów wymiaru sprawiedliwości wybrana została oferta prywatnego operatora pocztowego.

Dotychczasowy operator Poczta Polska doręczał przesyłki za pośrednictwem swoich pracowników, a w przypadku nieobecności adresata pozostawiał awizo wraz ze wskazaniem placówki pocztowej, w której można odebrać list. Z regulaminu świadczenia usług nowego operatora wynika, że pisma sądowe doręczać będzie kurier. W przypadku nieobecności adresata kurier zobowiązany jest pozostawić awizo informujące go o dacie i godzinie próby doręczenia przesyłki oraz „miejscu”, w którym adresat może ją odebrać. W konsekwencji tych zmian mieszkańcy np. gdyńskiej dzielnicy Mały Kack nie odbiorą swoich pism sądowych na poczcie tylko w sklepie spożywczym (sic!).

Powyższy sposób doręczania korespondencji sądowej może rodzić poważne wątpliwości co do zachowania tajemnicy pocztowej, bezpieczeństwa obrotu pocztowego i ciągłości pracy punktów odbioru korespondencji awizowanej. Problem uciążliwości w prowadzeniu korespondencji z organami wymiaru sprawiedliwości potęguje fakt, że z jednej strony w większości postępowań zachowany został wymóg nadawania przesyłek przez obywateli do sądów i prokuratur za pośrednictwem Poczty Polskiej S.A., z drugiej zaś strony odbiór awizowanych przesyłek sądowych i prokuratorskich następować będzie już za pośrednictwem innego operatora pocztowego.

Stan prawny na 14.01.2014 r.

Tomasz Gryczan