Transformacja czy niepodległość?

Czy transformacja komunizmu automatycznie oznaczała demokrację? Kiedy zaczęła się III RP – w czerwcu 1989 r. czy we wrześniu 1993 r., gdy Polskę opuścili ostatni sowieccy żołnierze? Kto bał się słowa „niepodległość” i jego istoty? Jak zmieniła się sytuacja geopolityczna Polski w tym czasie? Czy III RP poradziła sobie z interpretacją historii najnowszej i definicją polskości? Czy rewolucja „Solidarności” zjadła swoje dzieci? Jaki wpływ na Polskę wywiera postkomunizm w pozostałych krajach Europy Środkowo-Wschodniej? Wreszcie, kto dominuje nad Wisłą – Polacy, post-Polacy, a może post-PRL-owcy?

Okladka_Transformacja

Na te – i nie tylko – pytania o istotę III RP w błyskotliwy sposób odpowiada jeden z najbardziej odważnych i nieobarczonych polityczną poprawnością polskich badaczy, waszyngtoński insider z Institute of World Politics, historyk i sowietolog prof. Marek Jan Chodakiewicz w swojej najnowszej książce „Transformacja czy niepodległość?”, podsumowującej ćwierćwiecze wolnej Polski w wymiarze politycznym, historycznym, geopolitycznym i moralnym.

Tyl_Trabnsformacja

Prof. Marek Jan Chodakiewicz jest znany członkom i sympatykom Związku m.in. z felietonów w „Tygodniku Solidarność”. W ostatnich latach dwukrotnie gościł w Gdańsku, promując na spotkaniach w Sali Akwen swoje poprzednie książki.

Marek Jan Chodakiewicz, Transformacja czy niepodległość?, Gdańsk 2014.