Przedłuża się proces legislacyjny ustawy Prawo wodne

Z radością informuję, że przedłuża się proces legislacyjny nowej ustawy Prawo wodne.

1. Na posiedzeniu 7 maja 2015 roku, Stały Komitet Rady Ministrów nie podjął decyzji co do dalszych losów ustawy Prawo wodne i skierował ją do ponownej poprawy. Następne posiedzenie ma odbyć się za dwa tygodnie.

2. Co więcej, dnia 8 maja na stronie Rządowego Centrum Legislacji opublikowana została korespondencja Sekcji Krajowej Pracowników Gospodarki Wodnej NSZZ „Solidarność” z wysokim urzędnikiem Unii Europejskiej, gdzie jasno jest przedstawione, że dofinansowanie nie ma związku z reformą i wprowadzeniem nowej ustawy.

Wygląda więc na to, że przedstawiana przez P. Stanisława Gawłowskiego argumentacja przestaje być wiarygodna. Warto zauważyć, że sprawa dofinansowania gospodarki wodnej ze środków Unii Europejskiej nie jest jedyną wątpliwością, jakie pojawiają się w stosunku do argumentów przedstawianych przez Ministerstwo Środowiska. Jeżeli uzasadnienie ustawy polega na podobnej wartości argumentach, a takie zarzuty już z wielu stron padały, to należy zakwestionować cały proces legislacyjny.

3. Po interwencji związków zawodowych na spotkaniu z P. Stanisławem Gawłowskim, które miało miejsce dnia 24 marca, zapisy pracownicze w projekcie ustawy zostały zmienione na bardziej korzystne dla pracowników. Nie jesteśmy z nich w pełni zadowoleni, ale jest lepiej niż było.

4. Kandydat na Prezydenta RP, popierany przez NSZZ „Solidarność” wg sondaży osiągnął bardzo dobry wynik, wyprzedzając wszystkich kontrkandydatów, z obecnie urzędującym Prezydentem włącznie.

Marcin Jacewicz, Przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” RZGW Gdańsk