Relacja z manifestacji w Warszawie

Dnia 28 kwietnia br. członkowie naszej Komisji Międzyzakładowej wzięli udział w manifestacji organizowanej przez Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”. Manifestacja rozpoczęła się o godzinie 12.00 pod Kancelarią Premiera. Spotkaliśmy się tam aby wręczyć Pani Premier Ewie Kopacz petycję, w której żądamy m.in. 9% podwyżki wynagrodzeń dla nauczycieli z wyrównaniem od 1 stycznia 2015 r., waloryzacji wynagrodzeń pracowników administracji i obsługi, zaprzestania prywatyzacji szkół i placówek oświatowych ( z naruszeniem prawa), przywrócenia nauczycielom prawa do przechodzenia na wcześniejszą emeryturę, oraz rzeczowej i merytorycznej debaty o systemie polskiej edukacji. Ponieważ Pani Premier nie wyszła do osób zebranych pod Kancelarią petycja została złożona na ręce pań w sekretariacie. Do manifestujących wyszła natomiast Pani Minister Edukacji Joanna Kluzik- Rostkowska, która swoją wypowiedzią rozsierdziła zebranych. Przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda przypomniał Pani minister, że inne miała poglądy na podwyżki dla oświaty, kiedy była w opozycji do obecnego rządu. Następnie przeszliśmy Alejami Ujazdowskimi pod gmach Sejmu, gdzie nasi przedstawiciele złożyli petycje do poszczególnych klubów parlamentarnych. Manifestacja zakończyła się około godziny 15.30.

Bardzo dziękujemy wszystkim uczestniczącym w manifestacji.

Ingrid Bona

Wiceprzewodnicząca KM